Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie - CV (CHE-C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHE-C - Chemie - CV, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod (dotace 0/2) a.Zásady bezpečnosti práce v chemické laboratoři. Vybavení laboratoře, odměrné sklo, odměřování. Váhy a vážení. Laboratorní technika obecně.2.Základy laboratorní techniky analytické chemie kvalitativní. (dotace 0/4) a.Důkazy kationtů (Ag+, Cu2+, Zn2+, Fe2+, Fe3+, Al3+, Mn2+, Ca2+, Mg2+, Na+, K+, NH4+). Neznámý vzorek.b.Důkazy aniontů (Cl-, I-, S2-, SO32-, SO42-, CO32-, PO43-, NO2-, NO3-). Neznámý vzorek.3.Základy laboratorní techniky odměrného stanovení. (dotace 0/6) a.Příprava odměrných roztoků (NaOH, HCl) a jejich standardizace (metoda dle Bruhnse).b.Neutralizační analýza: stanovení koncentrace neznámého vzorku H2SO4 (základní statistické zpracování výsledku).c.Manganometrie, standardizace KMnO4.d.Chelatometrie, stanovení Ca, Mg; obsah Ca a Mg ve vodách.4.Sacharidy. (dotace 0/4) a.Důkazy jednotlivých sacharidů. Analýza neznámého vzorku.b.Kvantitativní (jodometrické) stanovení sacharidů (modelový vzorek).5.Lipidy. (dotace 0/2) a.Základní charakteristiky. Číslo kyselosti , číslo zmýdelnění , esterové číslo , jodové číslo .6.Bílkoviny. (dotace 0/2) a.Barevné a srážecí reakce aminokyselin a bílkovin. Chromatografie aminokyselin na tenké vrstvě (modelové vzorky, semena).7.Stanovení vybraných látek v rostlinách (dotace 0/4) a.Stanovení fenolických látek v rostlinném materiálu .b.Terpeny a rostlinná barviva: Izolace a chromatografie na tenké vrstvě.c.Stanovení rostlinných pigmentů dvouvlnovou spektrofotometrií.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Získání znalostí chemických výpočtů a názvosloví chemických látek

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHRDLIČKA, P. -- STŘELCOVÁ, M.Chemie obecná a anorganická : (laboratorní cvičení)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2004978-80-7375-442-632010ZABSOLÍNOVÁ, H.Organická chemie - cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200280-7157-573-9ZHRDLIČKA, P. -- KOS, J.Chemie I : (názvosloví a výpočtové úlohy)BrnoVysoká škola zemědělská1987DFIKR, J. -- KAHOVEC, J.Názvosloví organické chemieOlomoucRubico200580-7346-017-3DKLIKORKA, J. -- HANZLÍK, J.Názvosloví anorganické chemie: Pravidlak roku 1985PrahaAcademia1987DPOSPÍCHAL, J.Úschovna elektronických přednášek a literaturyonlineDPELCOVÁ, P.Názvosloví anorganických sloučenin a chemické výpočtyBrnoES MZLU Brno2009978-80-7375-314-6

Požadavky

Minimálně 80% účast na cvičeních.Závěrečný zápočtový test v délce 30 minut, kde podmínkou jeho splnění je minimálně 75% úspěšnost odpovědí ze všech otázek.

Garant

doc. Ing. Jan Pospíchal, CSc.

Vyučující

Ing. Eliška Glovinová, Ph.D.doc. Ing. Jan Pospíchal, CSc.