Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie - P (CHE-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHE-P - Chemie - P, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmy a zákony, chemické výpočty (dotace 2/0) a.Výpočty z chemického vzorce,výpočty z chemické rovnice.b.Koncentrace látková,hmotnostní, hmotnostní a objemová procentuální koncentrace.c.Titrační stechiometrie.2.Stavba atomů a molekul (dotace 2/0) a.Elementární částice, atomové jádro, elekronový obal atomu.b.Chemická vazba kovalentní, iontová, koordinační a kovová.c.Molekuly polární a nepolární, mezimolekulové síly.3.Skupenské stavy látek (dotace 2/0) a.Plyny , stavová rovnice ideálního plynu, stavové chování reálných plynů.b.Kapaliny, tuhé látky.4.Periodická sostava prvků (dotace 2/0) a.Výskyt, vlastnosti a využití vybraných prvků.5.Chemická rovnováha (dotace 2/0) a.Acidobazické reakce, teorie kyselin a zásad, disociační konstanty kyselin a zásad.b.Srážecí reakce, součin rozpustnosti.c.Komplexotvorné reakce, tvorba komplexů, konstanta stability.d.Oxidačně-redukční reakce, Nernstova-Petersova rovnice.6.Stavba organických látek (dotace 2/0) a.Vazby v organických sloučeninách. Prostorové uspořádání molekul.b.Průběh organických reakcí: indukční a mesomerní efekt, homolyza a heterolyza, substrat a reagent.c.Polyreakce.7.Chemie organických látek (dotace 2/0) a.Uhlovodíky: Alkany, cyklolakany, alkeny, alkyny. Aromatické uhlovodíky.b.Hydroxyderiváty - alkoholy a fenoly. Ethery.c.Organické sloučeniny síry.d.Organické sloučeniny dusíku.e.Karbonylové sloučeniny: aldehydy, ketony a jejich deriváty (poloacetaly).8.Chemie organických látek (dotace 2/0) a.Karboxylové kyseliny: mono-, di-, trikarboxylové kyseliny, soli kyselin.b.Funkční deriváty kyselin: halogenidy, anhydridy, estery, amidy, nitrily.c.Substituční deriváty kyselin: halogenokyseliny, hydroxykyseliny, oxokyseliny, aminokyseliny.d.Deriváty kyseliny uhličité.e.Heterocyklické látky9.Chemie makromolekulárních látek (dotace 4/0) a.Struktura a fyzikální vlastnosti makromolekulárních látek. .b.Polymery: polyolefiny, polyhalogenoolefiny, vinylové polymery, polymery akrylové kyseliny, vinylidenové polymery, polydieny.c.Polykondenzáty: polyethery, polyestery, polyamidy, fenoplasty, aminoplasty.d.Polyadukty: polyurethany.10.Chemie přírodních látek (dotace 2/0) a.Sacharidy: monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy. Reakce sacharidů. Deriváty sacharidů, glykosidy.b.Peptidy.Nukleové kyseliny.Lipidy.Terpeny.Třísloviny.Alkaloidy.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientace v základních chemických procesech a přírodních zákonech probíhajících v životním prostředí-Student získá aplikovatelné znalosti v oboru studia...-Student získá informace o vlivu chemických faktorů /pH, koncentrace živin/ na děje v půdě a -Student získá informace o využití nebezpečných chemických látek v oboru..-Student získá schopnost připravit roztoky přesných koncentrací a využít je v ošetření kulturních plodin a porostů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNEDOMA, J. -- KOUTNÍK, V. -- HRDLIČKA, P.Anorganická a analytická chemieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199480-7157-133-4ZVACÍK, J.Obecná chemiePrahaSPN1986ZHRDLIČKA, P. -- STŘELCOVÁ, M.Chemie obecná a anorganická : (laboratorní cvičení)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2004978-80-7375-442-632010ZABSOLÍNOVÁ, H.Organická chemie - cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200280-7157-573-9ZFIKR, J. -- KAHOVEC, J.Názvosloví organické chemieOlomoucRubico200580-7346-017-3ZHRDLIČKA, P. -- KOS, J.Chemie I : (názvosloví a výpočtové úlohy)BrnoVysoká škola zemědělská1987ZKLIKORKA, J. -- HANZLÍK, J.Názvosloví anorganické chemie: Pravidlak roku 1985PrahaAcademia1987ZPOSPÍCHAL, J.Úschovna elektronických přednášek a literaturyonlineDHUBÁČEK, J. a kol.Chemie pro vysoké školy zemědělskéPrahaStátní zemědělské nakladatelství1988DVACEK, L.Organická chemieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199580-7157-140-7DPACÁK, J.Jak porozumět organické chemiiPrahaKarolinum199780-7184-261-3DSCHWARZENBACH, R P. -- GSCHWEND, P M. -- IMBODEN, D M.Environmental organic chemistryHoboken, N.J.0471350532, 0471649643DCAREY, F A.Organic ChemistryBostonMcGraw-Hill20000-07-117499-0

Požadavky

Požadavek ukončení: Podmínkou ke zkoušce je zápočet z laboratoří -- 100% účast, odevzdané dílčí laboratorní protokoly, postupné testy napsané na 50%, 50ti %ní úspěšnost v určování neznámého vzorku. Zkouška je písemná, trvá 50minut. Skládá se ze tří částí, v teoretické části je nutno dosáhnout 20 bodů z možných 42 otázek, přičemž se špatné odpovědi odečítají, v názvoslovné části je potřeba dosáhnout 50% úspěšnosti, ve výpočtové části jsou dva příklady, je potřeba dosáhnout 75% úspěšnosti.

Garant

doc. Ing. Jan Pospíchal, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Pospíchal, CSc.