Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov hospodářských zvířat (CHZ-OH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHZ-OH - Chov hospodářských zvířat, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Při studiu předmětu jsou posluchačům vysvětleny terminologické pojmy používané v chovu hospodářských zvířat. Součástí studia předmětu je seznámení se základy morfologických a fyziologických vlastností zvířat. Při hodnocení vlivu endogenních a exogenních faktorů na fenotypový projev užitkových vlastností je pozornost zaměřena na kvantitativní stránku produkce a její finalizaci. Do výuky jsou zařazeny i vybrané kapitoly z obecné a speciální etologie, adaptability a adaptace zvířat na změnu produkčních podmínek, welfare, etiky chovu a legislativy v ochraně a šlechtění zvířat. (dotace 28/14) a.Význam chovu hospodářských zvířat a jeho postavení v rámci zemědělství, základní zootechnická taxonomie. Domestikace hospodářských zvířat. b.Exteriér zvířat, fyziologické vlastnosti, welfare.c.Biologické aspekty reprodukce a růstu.Biologické aspekty produkce masa, mléka a vajec.d.Aktuální situace a perspektiva v chovu ovcí a koz. Hlavní produkty a jejich finalizace. Technologie v chovu ovcí. Masná a mléčná užitkovost ovcí. e.Technologické systémy chovu dojeného skotu. Finalizace produkovaného mléka. Systémy chovu krav bez tržní produkce mléka (masného skotu). Výkrm telat a mladého skotu. Finalizace telecího a hovězího masa. Ekonomická efektivnost produkce mléka, hovězího a telecího masa. f.Současná úroveň chovu prasat v ČR. Zahraniční hybridizační programy. Technologie chovu prasnic, kanců a výkrmu prasat. g.Základy reprodukce drůbeže, tvorba vajec, produkce masa, trusu a peří. Požadavky drůbeže na prostředí a zoohygienu. Systémy odchovu a chovu slepic, krůt, kachen a hus.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Student má schopnost aplikovat znalosti o chovu hospodářských zvířat v praxi-Student má znalosti o managementu v chovu hospodářských zvířat. .-Student má znalosti o technologiích používaných v chovech hospodářských zvířat. -Student má znalosti z problematiky základních komodit z chovu hospodářských zvířat (maso, mléko, vlna, kůže).-Získání znalosti a dovednosti v řešení problémů spojených s chovem

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMÁCHAL, L. -- FILIPČÍK, R. -- HOŠEK, M. -- CHLÁDEK, G. -- KUČERA, J. -- FALTA, D. -- ČECHOVÁ, M. -- HADAŠ, Z. -- SLÁDEK, L. -- KUCHTÍK, J. -- JISKROVÁ, I. -- LICHOVNÍKOVÁ, M.Chov zvířat I - chov hospodářských zvířatBrnoMENDELU v Brně2011978-80-7375-553-9ZŽIŽLAVSKÝ, J. a kol.Chov hospodářských zvířatBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200280-7157-615-8ZŠARAPATKA, B. -- URBAN, J.Ekologické zemědělství (II. díl)ŠumperkPRO-BIO 200580-903583-0-6ZSOUTOR, J. a kol.Chov hospodářských zvířat : cvičeníBrnoMZLU v Brně199580-7157-146-6DKINGDOM, B /.Animal Breeding : Use of New TechnologiesSydneyUniversity of Sydney19990-646-38713-8DNové trendy v ochraně životního prostředí v podmínkách chovu hospodářských zvířatHAVLÍČEK, Z. -- MARADA, P. -- MAREČEK, J. -- KRČÁLOVÁ, E. -- MUSIL, J.

Požadavky

Hodnocení účasti na cvičeních (účast min. 80 %) a zavěrečná zkouška. Tato závěrečná zkouška se skládá z části písemné (min. úspěšnost 60 %) a ústní (min. úspěšnost 60 %).

Garant

prof. Dr. Ing. Jan Kuchtík

Vyučující

Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D.prof. Ing. Gustav Chládek, CSc.prof. Dr. Ing. Jan Kuchtíkdoc. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D.