Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov hospodářských zvířat 3 (CHZ-TP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHZ-TP - Chov hospodářských zvířat 3, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Postavení živočišné výroby a význam taxonomie zvířat v produkci potravin živočišného původu (dotace 1/1) a.Živočišná výroba jako producent potravin v zemědělské soustavěb.Změny znaků a vlastností vyvolané domestikací zvířatc.Plemeno a užitkový typ - genové rezervyd.Utváření produkčních typů z pohledu exteriérových vlastností zvířat 2.Biologické aspekty reprodukce při zabezpečenování potravin živočišného původu (dotace 1/1) a.Plodnost jako užitková vlastnost a vlivy působící na úroveň plodnosti b.Biotechnologické metody využívající v reprodukci 3.Užitkové vlastnosti a produkční schopnosti zvířat (dotace 1/1) a.Kondice, konstituce a ranostb.Základy produkce mléka a vlivy ovlivňující vlastní produkci a získávání mlékac.Základy růstu a produkce masa hospodářsky významných zvířat 4.Etologické a ekologické aspekty chovu a produkce potravin živočišného původu (dotace 1/1) a.Etika chovu, etologie, welfare a legislativa v ochraně zvířat ve vztahu ke kvalitě produkce v konvenčních a ekologických chovech b.Základní principy jednotlicých složek plemenářské práce c.Cíle a metody šlechtitelských opatření při zvyšování objemu a kvality produkce5.Produkce drůbeže - vejce (dotace 1/1) a.Tvorba vajec a ovlivňování jejich biologické hodnoty b.Systémy chovu nosných užitkových typů drůbeže, vlivy prostředí na kvalitu vajec a finalizace produkce vajecc.Cíle a metody šlechtění drůbeže při zvyšování produkce a jakosti vajec6.Produkce drůbeže - maso (dotace 1/1) a.Systémy výkrmu drůbeže a vlivy působící na kvantitativní a kvalitativní parametry produkce drůbežího masab.Finalizace jatečné drůbeže podle druhu a ekonomická efektivnost produkce c.Cíle a metody šlechtění drůbeže při zvyšování produkce a jakosti jatečné drůbeže 7.Produkce prasat (dotace 1/1) a.Zásady odchovu a chovu plemenných zvířat vzhledem k produkčním kritériím ve výkrmu prasatb.Zoohygiena a a zdravotní zásady uplatňované v chovu prasat v souvislosti s produkcí zdravotně nezávadné potraviny8.Výkrm prasat (dotace 1/1) a.Technologické systémy výkrmu prasatb.Zootechnické zásady uplatňované ve výkrmu prasatc.Realizace jatečných prasat a ekonomická efektivnost produkce, cíle a metody šlechtitelských programů uplatňovaných při zvyšování jakosti jatečných zvířat a vepřového masa9.Produkce skotu - dojný typ (dotace 1/1) a.Produkční systémy dojného typu skotub.Zootechnické požadavky na prostředí dojnic a odchovu telatc.Finalizace produkce a ekonomická efektivnost produkce mléka a jatečného skotu10.Produkce skotu - kombinovaný typ (dotace 1/1) a.Produkční systémy chovu kombinovaného typu skotu b.Zootechnické požadavky na prostředí chovu krav a odchovu telatc.Finalizace produkce a ekonomická efektivnost produkce mléka a jatečného skotu - masa11.Produkce skotu - masný typ (dotace 1/1) a.Produkční systémy chovu masného typu skotu b.Zootechnické požadavky na prostředí chovu krav a odchovu telatc.Finalizace produkce a ekonomická efektivnost produkce jatečného skotu a masa12.Produkce ovcí (dotace 1/1) a.Vliv technologických systémů na charakteristiku produkce ovčího a kozího mléka b.Finalizace ovčího a kozího mléka, vč. ekonomické efektivnosti produkce, cíle šlechtění ovcí a koz v produkci mléka c.Systémy uplatňované ve výkrmu a produkci skopového a jehněčího masa, finalizace produkce a ekonomická efektivnost produkce, cíle šlechtění v produkci jatečných jehňat a kůzlat

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-schopnost řešit problémy-týmová práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost používat odbornou terminologii z oblasti chovu zvířat-Základní znalosti technologie chovu hospodářských zvířat.-Znalost etických zásad chovu hospodářských zvířat-Znalosti biologických základů produkčních vlastností hospodářských zvířat-Znalosti o systémech ustájení hospodářských zvířat-Znalosti o technice a technologii chovu hospodářských zvířat

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMÁCHAL, L. -- FILIPČÍK, R. -- HOŠEK, M. -- CHLÁDEK, G. -- KUČERA, J. -- FALTA, D. -- ČECHOVÁ, M. -- HADAŠ, Z. -- SLÁDEK, L. -- KUCHTÍK, J. -- JISKROVÁ, I. -- LICHOVNÍKOVÁ, M.Chov zvířat I - chov hospodářských zvířatBrnoMENDELU v Brně2011978-80-7375-553-9ZŽIŽLAVSKÝ, J. a kol.Chov hospodářských zvířatBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200280-7157-615-8ZHROUZ, J. -- ŠUBRT, J.Obecná zootechnikaBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-426-0ZŠUBRT, J. -- HROUZ, J.Obecná zootechnika : návody do cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-429-5ZSTEINHAUSER, L. a kol.Produkce masaTišnovLast200080-900260-7-9DŠILER, R. -- KNÍŽETOVÁ, H. -- KNÍŽE, B.Růst a produkce masa u hospodářských zvířatPrahaSZN1980DEVERTS, M E. -- HAAGSMAN, H P.Muscle development of livestock animals : physiology, genetics, and meat qualityWallingfrodCABI Publishing20040-85199-811-9DPULKRÁBEK, J.Chov prasatPrahaProfi Press, s.r.o.200580-86726-11-8DBOUŠKA, J. a kol.Chov dojeného skotuPrahaProfi Press200680-86726-16-9DLAWRIE, R A.Meat ScienceOxfordPergamon Press19910-08-040825-7

Požadavky

K získání zápočtu je nutné splnit min. 80% účast na cvičení a úspěšně (min. 70% bodů)složit 2 průběžné testy v průběhu cvičení. Předmět je zakončen ústní zkouškou (70% celkové úspěšnosti).

Garant

doc. Ing. Radek Filipčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Daniel Falta, Ph.D.doc. Ing. Radek Filipčík, Ph.D.Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D.Ing. Martin Hošek, Ph.D.prof. Ing. Gustav Chládek, CSc.prof. Dr. Ing. Jan Kuchtíkdoc. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D.prof. Ing. Ladislav Máchal, DrSc.Ing. Libor Sládek, Ph.D.Ing. Milan Večeřa, Ph.D.