Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorování životního prostředí (CMZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CMZP - Monitorování životního prostředí, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Přednášky:1. Úvod do problematiky, základní definice, specifikace problému.2. Klasické metody analýzy, automatické analyzátory, senzory, signalizátory, informační systémy.3. Kontrola kvality ovzduší, charakterizace prašnosti a kontaminujících částic, anorganické a organické kontaminující látky ve vnějším a komunálním ovzduší a v pracovním prostředí. 4. Kontrola jakosti vod, stanovení ukazatelů kvality.5. Anorganické a organické polutanty v půdách a sedimentech. 6. Anorganické a organické polutanty v pevných imisích a odpadech.7. Anorganické a organické polutanty v potravinách a krmivech. 8. Anorganické a organické polutanty v klinických materiálech a objektech každodenní spotřeby.9. Metody měření radiačního zatížení a mikrobiologická kontaminace. 10. Základy metrologie a chemometrie, interpratace analytických dat.11. Kontrola a zabezpečení jakosti výsledků, dobrá laboratorní praxe, akreditace.12. Návaznosti na ČR a evropskou legislativu. (dotace 28/0)2.Cvičení (blok cvičení 1x14 dní 4 h)1. Odběr vzorků vod, půdy a rostlinných materiálů v terénu.2. Příprava odebraných vzorků k následným analýzám.3. Stanovení základních ukazatelů kvality vod.4. Analýza vybraných anorganických polutantů ve vzorcích půdy a rostlinných materiálů.5. Analýza vybraných organických polutantů ve vzorcích vod a rostlinných materiálů.6. Exkurze na vybrané pracoviště zabývající se monitoringem. (dotace 0/28)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKALIČINSKÁ, J.Monitorování životního prostředíOstravaPavel Klouda200680-86369-13-7ZHORÁKOVÁ, M.Analytika vodyPrahaVysoká škola chemicko-technologická v Praze2007978-80-7080-520-6ZKALVODA, R.Elektroanalytická chemie životního prostředíZFANDICH, J. -- POPL, M.Analytická chemie životního prostředíPrahaVŠCHT Praha1999DKIM, Y. -- PLATT, U.Advanced Environmental MonitoringNěmeckoSpringer2008978-1-4020-6363-3DREEVE , R.Introduction to Environmental Analysis, Analytical Techniques in the Sciences (AnTS), USAJohn Wiley & Sons Inc2002978-1-4020-9673-0

Požadavky

K ukončení předmětu je třeba účast na praktických cvičeních a odevzdání všech protokolů. Závěrečné hodnocení bude provedeno formou písemného testu a ústní zkoušky.Závěrečný písemný test se skládá z 10 otázek hodnocených 100 body. K ústní zkoušce je třeba získat minimálně 55 bodů.

Garant

prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.