Předmět Chemie potravin - CV (CPO-C)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPO-C - Chemie potravin - CV, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.1. Úvod, bezpečnost práce. Seznámení s organizací cvičení. Základní metodické informace k provádění jednotlivých úloh. (dotace 0/2)2.2. Praktická laboratorní cvičení. (dotace 0/24) a.Stanovení obsahu bílkovin biuretovým činidlem v potravinách živočišného původu.b.Stanovení obsahu bílkovin Nesslerovým činidlem.c.Stanovení hydroxyprolinu v mase a masných výrobcích.d.Stanovení obsahu škrobu v cereálních výrobcích.e.Stanovení peroxidového čísla v tucích a olejích.f.Stanovení obsahu laktosy v mléčných produktech.g.Stanovení celkového tuku v mléčných výrobcích.h.Izolace kofeinu z kávy, čaje a jiných nápojů.i.Stanovení obsahu soli v masných výrobcích.j.Stanovení obsahu alkoholu ve víně.k.Stanovení polyfenolových sloučenin v nápojích.l.Stanovení antioxidační aktivity polyfenolů v nápojích.3.Závěr předmětu, kontrola protokolů, zápočet, test (dotace 0/2)4.Základní literatura: Informace o úlohách a pracovní postupy budou v elektronické formě na dokumentovém servru předmětu. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-odhodlání k úspěchu-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Samostatně laboratorně pracovat-Schopnost prakticky provést jednodušší metody na stanovení některých sloučenin v potravinách-Schopnost vyhodnotit a interpretovat naměřené hodnoty chemickou metodou-Schopnost vypracovat podle publikovaného návodu prováděcí postup jednodušší chemické metody pro stanovení určité látky v potravině
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-odhodlání k úspěchu-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Samostatně laboratorně pracovat-Schopnost prakticky provést jednodušší metody na stanovení některých sloučenin v potravinách-Schopnost vyhodnotit a interpretovat naměřené hodnoty chemickou metodou-Schopnost vypracovat podle publikovaného návodu prováděcí postup jednodušší chemické metody pro stanovení určité látky v potravině
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKLECKEROVÁ, A.Chemie potravin : laboratorní cvičeníBrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7509-170-3
Požadavky
Předmět je zakončen zápočtovým testem (60% celková úspěšnost). Pro zápočet je požadována účast na cvičení, provedení předepsaných experimentálních úloh a zpracování protokolů o jejich provedení a dosaženém výsledku.
Garant
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.
Vyučující
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.Ing. Andrea Ridošková, Ph.D.