Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie potravin - P (CPO-P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPO-P - Chemie potravin - P, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Voda pitná a voda v potravinách (dotace 2/0) a.Klasifikace vod a požadavky na kvalitu vody. Voda v potravinách a změny v obsahu vody. Vliv vody na fyzikálně-chemické vlastnosti potravin. Interakce vody v potravinách.2.Minerální látky a stopové prvky (dotace 2/0) a.Makroprvky, stopové a esenciální prvky: výskyt v potravinách, a výživové aspekty. Neesenciální prvky. Toxické prvky: výskyt v životním prostředí a potravinách, transport, distribuce, metabolismus a toxické účinky.3.Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny (dotace 4/0) a.Aminokyseliny bílkovin, nebílkovinné a méně obvyklé aminokyseliny v potravinách. Významné peptidy v potravinách. Bílkoviny v potravinách, jejich výživová hodnota, výskyt, složení a změny při skladování a zpracování.4.Tuky a jiné lipidy (dotace 4/0) a.Struktura mastných kyselin vyskytujících se v tucích potravin a voscích. Lipidy v potravinách: struktura, výskyt, biochemické a fyziologické vlastnosti, výživová hodnota, biologické účinky. Heterolipidy. Doprovodné látky lipidů.5.Sacharidy (dotace 4/0) a.Monosacharidy a jejich deriváty, oligosacharidy. polysacharidy a složené sacharidy: struktura, výskyt, vlastnosti, fyziologie a výživová hodnota. Hlavní reakce sacharidů v potravinách.6.Vitaminy (dotace 2/0) a.Struktura, biochemie, fyziologie, výživové aspekty a výskyt vitaminů v potravinách.7.Aromatické látky (dotace 2/0) a.Klasifikace, struktura, výskyt, vlastnosti, reakce, fyziologie a výživové aspekty.8.Barviva v potravinách (dotace 2/0) a.Dusíkatá barviva, flavonoidy, stilbeny, xanthony, chinoidy, kurkuminoidy, karotenoidy: struktura, vlastnosti, výskyt, fyziologie, výživové aspekty a použití.9.Antinutriční a toxické látky v potravinách (dotace 2/0) a.Antinutriční látky: inhibitory enzymů, antivitaminy, sloučeniny vážící minerální látky a další antinutriční látky. Toxické látky, látky vyvolávající potravní nesnášenlivost.10.Potravinářská aditiva (dotace 2/0) a.Aditivní látky. Látky prodlužující údržnost, upravující aróma, barvu, texturu a zvyšující biologickou hodnotu potravin a další používaná aditiva v potravinářství.11.Kontaminanty (dotace 2/0) a.Toxiny mikroorganismů, toxické minerální látky, nitrososloučeniny, polycyklické aromatické uhlovodíky, organochlorové sloučeniny, pesticidy, veterinární léčiva aj.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-odhodlání k úspěchu-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost hodnotit možnost přítomnosti pro zdraví rizikových nebo škodlivých látek v potravinách-Schopnost porozumění chemickým procesům probíhajícím při technologickém a kulinárním zpracování potravin-Schopnost porozumět chemickému složení potravin-Znalost chemického složení potravin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVELÍŠEK, J. -- HAJŠLOVÁ, J.Chemie potravin 1 : [Investice do rozvoje vzdělávání, reg.č.: CZ1.07/2.2.00/15.0084]TáborOSSIS2009978-80-86659-17-6ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 1TáborOSSIS200280-86659-00-3ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 1TáborOSSIS199980-902391-2-9ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 2TáborOSSIS199980-902391-4-5ZVELÍŠEK, J.Chemie potravin. : 3TáborOSSIS199980-902391-5-3

Požadavky

Závěrečné hodnocení bude provedeno formou písemného testu, kdy je třeba 75% úspěšnost a následné ústní zkoušky, při které je vyžadováno 60% znalost přednesené látky.

Garant

prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.