Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Degradace/regenerace krajiny (DRKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DRKR - Degradace/regenerace krajiny, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Krajina, definice a význam. Krajina jako přírodní systém a nositel abiotických a biotických kvalit (dotace 2/2)2.Původ a vývoj kulturní krajiny ve vztahu k vyvoji člověka v holocénu, přírodní procesy versus socio-ekonomické faktory vývoje krajiny, antropogenní vlivy, degradace krajiny a narůstání jijich intenzity v moderní historii (dotace 2/2)3.Devastace, degradace a nutnost regenerace krajiny. Vymezení pojmů degradace, regenerace, revitalizace, sukcese. Právní aspekty navrhování a realizace regeneračních a revitalizačních záměrů. (dotace 2/2)4.Příčiny destrukce a degradace krajiny a stávajících ekosystémů. Krajina jako hospodářský prostor (krajina jako ekonomický zdroj) (dotace 2/2)5.Degradace/regenerace krajiny v souvislosti těžbou nerostných komodit. Sesuvy, monitorování geohazardů a následků hornické činnosti (dotace 2/2)6.Degradace/regenerace a optimalizace pedosféry, nadměrné využívání zemědělské půdy, acidifikace a degradace lesních půd, možné způsoby nápravy (dotace 2/2)7.Degradace/regenerace a optimalizace hydrosféry a vodního režimu krajiny (dotace 2/2)8.Degradace/regenerace a optimalizace atmosféry (dotace 2/2)9.Degradace/regenerace brownfields a velkých aglomerací. (dotace 2/2)10.Podpora biodiverzity a regenerace urbanizované krajiny. Obnova krajinných struktur ve vztahu k vědeckým objevům a vizím do budoucnostinutných pro zlepšování stavu přírody a krajiny. (dotace 2/2)11.Krajina jako skutečný životní prostor člověka, vazby a identifikace člověka s krajinou, krajina jako estetický, duchovní a sociální prostor, nutnost ochrany krajiny jako kulturního a přírodního dědictví (dotace 2/2)12.Krajina jako polyfunkční systém. Vývoj vnímání krajiny a potřeba její ochrany moderním člověkem. Implementace a péče o území soustavy Natura 2000. (dotace 2/2)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBUČEK, A.Ekonomické paradigma a osud krajinyTvář naší země - krajina domova. DodatkyPraha a Průhonice119--126ZJANČURA, P.Človek - krajina - kultúra: Implementácia Európskeho dohovoru o krajine. Cieľová kvalita krajinyBanská BystricaSlovenská agentura životního prostředí2005ZMARTIŠ, M.Člověk versus krajinaPrahaHorizont1988ZSCHNEIDER, J.Celospolečenské funkce lesů -- jejich význam, hodnocení a zajištěníKrajina z pohledu dnešních uživatelů65--68ZŠTURSA, J. a kol.Encyclopedia Corcontica : krajina - příroda - lidéVrchlabíSpráva Krkonošského národního parku200380-86418-32-4ZLÖW, J. -- MÍCHAL, I.Krajinný rázKostelec nad Černými lesyLesnická práce, s.r.o.200380-86386-27-9ZSÁDLO, J. a kol.Krajina a revoluce : významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny českých zemíPrahaMalá Skála2008978-80-86776-06-4ZCÍLEK, V.Krajiny vnitřní a vnější: texty o paměti krajiny, smysluplném bobrovi, areálu jablkového štrůdlu a také o tom, proč lezeme na rozhlednuPrahaDokořán200580-7363-042-7ZŠARAPATKA, B. -- DLAPA, P. -- BEDRNA, Z.Kvalita a degradace půdyOlomoucUniverzita Palackého200280-244-0584-9

Požadavky

Metody hodnocení:účast na seminářích (min. účast na 2 z 3), účast na terénních exkurzích, závěrečná seminární práce, zkouška.

Garant

Ing. Martin Brtnický

Vyučující

doc. Mgr. Aleš Bajer, Ph.D.Ing. Martin Brtnickýdoc. Mgr. Jindřich Kynický, Ph.D.doc. Ing. Petr Škarpa, Ph.D.