Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická rizika (EKRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKRI - Ekologická rizika, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Ekotoxikologie - úvod, definice, vymezení pojmů. (dotace 4/0) a.Základní metodické přístupy.b.Metodika hodnocení rizika.2.Interakce toxických látek s živým organismem. (dotace 2/0) a.Vliv koncentrace a dávky toxické látky.b.Druhy účinku.3.Osud cizorodých látek v organismu. (dotace 4/0) a.Cesty vstupu,distribuce a metabolické přeměny cizorodých látek.b.Vylučování cizorodých látek a jejich metabolitů z organismu.4.Významné skupiny toxických látek. (dotace 6/0) a.Látky dráždivé a leptavé, látky s vysokou akutní toxicitou.b.Látky ovlivňující přenos kyslíku v těle, hepatotoxické látky, imunotoxické látky, neurotoxické látky, mutagenní a karcinogenní látky.c.Látky nebezpečné pro životní prostředí, látky návykové a potravinová aditiva.5.Zjišťování toxicity látek. (dotace 4/0) a.Testy in vitro a in vivo.b.Zjišťování úrovně expozice.6.Praktické chemické procesy sloužící k ochraně životního prostředí. (dotace 4/0)7.Praktická laboratorní cvičení. (dotace 0/28) a.Správná laboratorní práce, základy evidence, příprava vzorků, metody jejich zpracování, evidence, uchování. Postupy homogenizace, separace.b.Testy a metodiky pro posouzení ekotoxicity. Modelové organismy.c.Sledování působení vybraných těžkých kovů na životnost nitěnek.d.Porovnání vazby vybraných těžkých kovů v půdě.e.Metody sledování toxicity vybraných polutantů pomocí změny aktivity enzymů.f.Sledování interakce toxické sloučeniny s DNA.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-odhodlání k úspěchu-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost koncepčního vedení vědecké a komerční laboratoře-Schopnost kritického hodnocení vědeckých informací-Schopnost plánovat a provádět experimentální práce-Schopnost prezentovat experimentální výsledky -Zkušenost se základy zjišťování toxicity látek-Znalost interakcí toxických látek s živým organismem-Znalost principů metabolických přeměn xenobiotik-Znalost významných skupin toxických látek-Znalosti sofistikovaných laboratorních instrumentálních metod

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHORÁK, J. -- LINHART, I. -- KLUSOŇ, P.Úvod do toxikologie a ekologie pro chemikyPrahaVŠCHT200780-7080-548-XZPROKEŠ, J.Základy toxikologie I. : Obecná toxikologie a ekotoxikologiePrahaKarolinum199780-7184-418-7DMetodiky OECD, např. 201(test na řasách), 202 (dafniích), 203 (rybách)DZákon č. 185/2001 Sb., Zákon o odpadech DZákon č. 356/2003 Sb., Zákon o chemických látkách

Požadavky

Zkouška.Podmínkou je získání zápočtu z praktického laboratorního cvičení.Závěrečná zkouška má písemnou a ústní část. Třiceti minutový písemný test obsahuje čtyři okruhy otázek, které musí být zodpovězeny minimálně z 50 %. Následující ústní zkouška obsahuje 3 zkušební otázky z tematických okruhů uvedených v sylabu předmětu (každá otázka musí být alespoň částečně zodpovězena).

Garant

doc. Ing. Josef Zehnálek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Zehnálek, CSc.RNDr. Ondřej Zítka, Ph.D.