Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální a mechanické vlastnosti potravin (FMVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FMVP - Fyzikální a mechanické vlastnosti potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní veličiny, jednotky a definice, specifikace problematiky (dotace 2/0)2.Reologie (dotace 2/0) a.Definiceb.Debořino čísloc.Základní rozdělení3.Mechanické vlastnosti tuhých potravin (dotace 4/3) a.Elasticita a modul pružnosti,b.Pevnostc.Lomová houževnatost4.Mechanické vlastnosti viskoelastických potravin (dotace 3/1) a.Reologické modelyb.Konstitutivní rovnice5.Mechanické vlastnosti tekutých potravin (dotace 4/2) a.Viskozitab.Navier Stokesovy rovnicec.Numerické metody6.Reologické chování potravinářských výrobků (dotace 2/2) a.Extruzeb.Tvorba povlaků7.Tepelné vlastnosti, tepelné vodivosti a tepelné kapacity, metody jejich měření (dotace 3/0) a.Sdílení teplab.Experimetální metody hodnoceníc.Numerická simulace8.Optické vlastnosti, stanovení barvy (dotace 2/2) a.Vliv skladováníb.Metody hodnocení9.Elektrické a dielektrické vlastnosti potravin (dotace 2/2) a.Hodnocení kvality potravinb.Sterilacec.Mikrovlnný ohřev

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést zodpovědnost za kvalitativní parametry výroby potravin-Osvojení si znalostí o reologických vlastnostech potravin-Samostatně řídit technologické postupy výroby-Schopnost hodnocení kvality potravin dle jejich fyzikálních vlastností-Schopnost orientace v základních fyzikálních a mechanických vlastnostech potravin-Schopnost řešit technické problémy vznikající při výrobě potravin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSEVERA, L. -- NEDOMOVÁ, Š.Fyzikální a mechanické vlastnosti potravinBrnoMendelova univerzita v Brně2011978-80-7375-521-8ZBUCHAR, J. -- SEVERA, L.Fyzika IBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199980-7157-382-5ZBLAHOVEC, J.Zemědělské materiályČZU v Praze1993ZRAAB, M.Materiály a člověk : Netradiční úvod do současné materiálové vědyPrahaEncyklopedický dům199980-86044-13-0DCHANES, J W.Engineering and Food for the 21st CenturyLondon,New York,Washington,D.C1CRC Press LLC20021-56676-963-9

Požadavky

K zápočtu vypracování seminární práce a účast cvičení.Zkouška ústní v délce 30 min na minimálně 70 %.

Garant

doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jaroslav Buchar, DrSc.Ing. Vojtěch Kumbár, Ph.D.doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.Ing. Jana Strnková