Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční potraviny (FUPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FUPO - Funkční potraviny, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do předmětu; terminologie funkčních potravin (dotace 1/0)2.Kinetika a dynamika nutriceutik v organizmu (dotace 2/2)3.Interakce nutrientů a nutriceutik s geny (dotace 2/0)4.Metody objektivního posouzení účinnosti nutriceutik (dotace 1/0)5.Možnosti využití nutriceutik v prevenci chronických degenerativních onemocnění člověka (dotace 10/2) a.Imunitní systémb.Antioxidační systém organizmu člověkac.Kardiovaskulární onemocněníd.Některé typy rakovinye.Osteoporóza6.Významná nutriceutika (dotace 10/8) a.Probiotika, prebiotikab.Antioxidantyc.Antikarcinogenyd.Vlákninae.Biologicky aktivní složky lipidůf.Biologicky aktivní bílkoviny a peptidyg.Další vybrané sekundární metabolity rostlinh.Vybrané minerální látky7.Příklady významných funkčních potravin (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost posoudit relevantnost výživových a zdravotních tvrzení-student je schopen doporučit relevantní nutriceutika v prevenci chronických degenerativních onemocnění-student má podrobné znalosti molekulárně biologických mechanizmů působení nutrientů-student umí objektivně posoudit účinnost působení nutriceutik

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost posoudit relevantnost výživových a zdravotních tvrzení-student je schopen doporučit relevantní nutriceutika v prevenci chronických degenerativních onemocnění-student má podrobné znalosti molekulárně biologických mechanizmů působení nutrientů-student umí objektivně posoudit účinnost působení nutriceutik

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOMPRDA, T.Funkční potraviny : cyklus přednášekBrno978-80-7375-219-4DKALAČ, P.Funkční potraviny, kroky ke zdravíČeské BudějoviceDona200380-7322-029-6DLEMAGUER, M. -- SHI, J. -- MAZZA, G.Functional Foods, Biochemical and Processing AspectsLOndon, New YorkCRC Press20021-56676-902-7DHURST, W J.Methods of Analysis for Functional Foods and NutraceuticalsLondon, New YorkCRC Press20021-56676-824-1

Požadavky

Pro účast na zkoušce je nezbytný zápočet. Požadavky pro získání zápočtu: 1) prezentace a obhájení seminární práce; 2) správné zodpovězení čtyř otázek ze šesti na základě znalostí získaných ve cvičeních (získání 8 bodů z možných 12) při zápočtovém testu (délka 30 minut). Předmět je ukončen zkouškou složenou ze dvou částí, písemné a ústní. K ústní zkoušce je připuštěn student, který správně zodpověděl čtyři ze šesti otázek z látky probírané na přednáškách (získání 8 bodů z možných 12). Podmínkou složení ústní zkoušky je úspěšné zodpovězení 3 otázek.

Garant

prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.