Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalita rostlinných produktů (KRP-D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRP-D - Kvalita rostlinných produktů, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Zpracování obilovin, posklizňová úprava mlýnské zpracování chlebových obilovin, ječmen, kukuřice, pohanky a prosa. Zbytky a odpady mlýnského zpracování. Mlýnské výrobky a jejich charakteristika, užití mlýnských výrobků. (dotace 2/2)2.Pekárenské technologie, výroba jemného a trvanlivého pečiva. Uplatnění zlepšujících přípravků při výrobě. Snack výrobky. Rozdělení výrobků. Zásady distribuce a prodeje v tržní síti. (dotace 2/2)3.Výroba těstovin, suroviny, požadavky. Rozdělení těstárenských výrobků a jejich kvalita. Luskoviny a jejich zpracování (hrách, fazole, čočka). Výrobky z luštěnin, rozdělení a charakteristika. (dotace 2/2)4.Zpracování olejnin. Charakteristika a vlastnosti suroviny. Výroba rafinovaných a panenských olejů. Úprava olejů /winterizace, interesterifikace, ztužování/. Výroba emulgovaných a pokrmových tuků . Výrobky tukového průmyslu a jejich charakteristika (dotace 2/2)5.Výroba sladu. Požadavky na surovinu. Máčení, klíčení a pochody při klíčení. Popis jednotlivých operací a změn ve struktuře a chemickém složení sladovaného zrna. (dotace 2/2)6.Klíčení na humnech a v pneumatických sladovadlech. Odkličování a úprava sladu. Hvozdění zeleného sladu, pochody při hvozdění. Hodnocení sladu. Slady speciální a jejich charakteristika. (dotace 2/2)7.Pivovarnictví. Suroviny (slad, chmelové výrobky, voda). Výroba mladiny. Pochody ve varně (vystírání, rmutování, scezování, vaření mladiny, chlazení). (dotace 2/2)8.Výroba piva. Hlavní kvašení, pochody při kvašení, pivovarské kvasinky. Dokvašování a zrání piva. Úprava piva před stáčením. Hodnocení piva. Zbytky a odpady při výrobě sladu a piva. Nové technologie výroby piva. Výrobky a jejich rozdělení. (dotace 2/2)9.Výroba škrobu z brambor a obilovin. Výrobky ze škrobu, škrobové hydrolyzáty, dextriny, modifikované škroby, škrobový sirup, glukosa a jejich užití. Zušlechtěné výrobky z brambor (rozdělení a výroba). (dotace 2/2)10.Výroba lihu. Suroviny (melasa, brambory, obiloviny, apod.). Příprava zápary. Mikroorganismy v lihovarství, lihové kvašení, destilace, pochody. Rafinace surového lihu. Zbytky a odpady z výroby. (dotace 2/2)11.Zpracování cukrovky a výroba cukru. Doprava a praní řepy v cukrovaru, výroba sladkých řízků. Řezačky, těžení difúzní šťávy, extraktory. Epurace, výroba těžké šťávy, vaření cukrovin. (dotace 2/2)12.Základy krystalizace, postup vaření. Chlazení a odstřeďování cukrovin. Surovárenské produkty. Výroba rafinády. Balení výrobků a jejich rozdělení. Zbytky a odpady z výroby. (dotace 2/2)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPELIKÁN, M. -- DUDÁŠ, F. -- MÍŠA, D.Technologie kvasného průmysluBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-578-XZPELIKÁN, M. -- HŘIVNA, L. -- HUMPOLA, J.Technologie sacharidůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199980-7157-407-4ZKUČEROVÁ, J. -- PELIKÁN, M. -- HŘIVNA, L.Zpracování a zbožíznalství rostlinných produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-088-6ZBASAŘOVÁ, G. a kol.Pivovarství : teorie a praxe výroby pivaPrahaVydavatelství VŠCHT2010978-80-7080-734-7ZKUČEROVÁ, J.Technologie cereáliíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-811-8

Požadavky

zkouška

Garant

prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna

Vyučující

prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna