Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konzervace a skladování krmiv K (KSKK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSKK - Konzervace a skladování krmiv K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.1. Obecné způsoby a principy konzervace krmiv (dotace 4/2)b. Základní terminologie a technologické faktoryc. Technické faktory a jejich vliv na kvalitu krmiv. (dotace 6/2) a.způsoby konzervaceb.ztráty sušiny, energie a živin různými způsoby konzervacec.ahrotechnické a biotechnologické faktory ovlivňující kvalitu siláží2.2. Mikrobiologie a biochemie silážování (dotace 4/2)b. Specifika a úloha epifytní mikroflóryc. Mikrobálně technologická charakteristika hlavních skupin mikroorganismůd. Fáze fermentace a činnost jednotlivých skupin mikroorganismů (dotace 4/2) a.Typy fermentace a vznik fermentačních produktůb.Složení a zástupci epifytní mikrofóryc.Vliv clostridií, kvasinek a enetrobacterií na průběh fermentace3.3. Silážní aditiva a aerobní stabilita siláží (dotace 4/2)b. Rozdělení a princip účinku jednotlivých skupin silážních aditivc. Vliv aditiv a způsobu odběru siláží na aerobní stabilitu (dotace 4/2) a.Hlavní chemické konzervační prostředky a konzervační efektb.Specifika a požadavky aplikace biologických aditiv při konzervaci krmivc.Faktory ovloivňující aerobní stabilitu siláží4.Sklady a hodnocení kvality siláží (dotace 2/4)b. Silážní žlaby, věže a plata, skladování siláží v PE vacích a v obalovaných balících (dotace 2/4) a.Požadavky na sklady konzervovaných krmiv, typy skladůb.Požadavky při ukládání konzervovaných krmiv do PE vaků a obalovaných balíkůc.Typy silážních věží5.Silážování hospodářsky významnných druhů pícnin a krmiv (dotace 8/8)b. Silážování kukuřice a obilovinc. Silážování víceletých bílkovinných pícnin a zbytků potravinářského průmyslu (dotace 8/8) a.Systém technologie sklizně a konzervace kukuřice a obilninb.Určení vhodného termínu sklizněc.způsoby sklizně, požadavky na kvalitu biomasy, sušinu a délku řezanky, vhodná aditiva6.Dosoušení a skladování sena a okopanin (dotace 3/4)b. Principy naskladňování a dosoušení krmiv, samozáhřevu krmivc. Protipožární opatření a platné legislativní směrnice (dotace 3/4) a.Technologické požadavky pro naskladňování vlhkého sena k dosoušení, dosoušecí režim, požadavky na kvalitu dosoušecího vzduchub.Způsoby úpravy stdueného vzduchu pro dosoušeníc.způsob skladování okopanin, rizika a možnosti zlepšení jistoty a kvality okopanin7.Základní úpravy objemných krmiv (dotace 3/6)b. Fyzikální,chemické a biologické úpravy krmiv (dotace 3/6) a.Význam a cíle úpravy objemných krmiv před zkrmovánímb.Úprava siláží s vyšším obsahem kvasných kyselinc.Úprava vlhkých zrnin, autokonzervace, mechanická úprava

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -odhodlání k úspěchu-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Bilance krmiv na farmě-Bilance krmiv pro koně-Bilance krmiv pro ovce-Znalosti technologie pro výrobu kompletních směsí-Znalosti technologie pro výrobu silážovaných krmiv

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDOLEŽAL, P. a kol.Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv : (přednášky)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200680-7157-993-9ZJAKOBE, P. a kol.Konzervace krmivPrahaSZN1987ZWILKINSON, J M.SilageLincolnChalcombe Publications20050-948617-50-0ZDOLEŽAL, P. -- ZEMAN, L.Konzervace krmiv z hlediska zdravotní nezávadnostiMezinárodní konference "Výživa hospodářských zvířat 2003"128--38

Požadavky

Písemná a ústní zkouška. Požadované znalosti v rozsahu přednášek a doporučené základní literatury

Garant

prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.Bc. Ing. Ondřej Šťastník