Předmět Management OH (MANOH)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MANOH - Management OH, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Posuzování životního cyklu produktu (LCA)Metoda LCA nebo-li metoda posuzování životního cyklu (zkratka LCA je z anglického názvu Life - Cycle Assessment) je jedním z nejdůležitějších informačních nástrojů environmentální politiky. Používá se k určení negativních vlivů libovolného systému (výrobku nebo služby) na životní prostředí. Informace, které metoda LCA poskytuje, pomáhají odborným pracovníkům nejen v ekodesignu a v podnikovém marketingu při výběru nového výrobku, ale také pracovníkům ve státní správě a v ekolabelingu při stanovování předpisů a kritérií na podporu ekologicky šetrných výrobků. V neposlední řadě jsou důležité pro další vědecko- technický rozvoj, neboť odhalují příčiny negativních vlivů na životní prostředí. (dotace 2/2)2.Ekolabeling a EkodesignTyto metody jsou dalším důležitým nástrojem environmentální výrobkově orientované politiky. Na rozdíl od metody LCA má ekolabeling působit jako regulační nástroj, jehož úkolem je snižovat škodlivé působení výrobků na životní prostředí.V podstatě lze ekolabeling definovat jako certifikační systém (program) řízený třetí nezávislou stranou (tzn. ani výrobcem, ani spotřebitelem), podle něhož se na předem stanovenou, časově omezenou dobu, propůjčuje ochranná známka (ekoznačka) těm výrobkům (v některých státech i službám), jež jsou vůči životnímu prostředí prokazatelně šetrnější než výrobky (popř. služby) s nimi alternativní, tedy určené k témuž účelu. Ekodesign je jedním z velmi důležitých regulačních nástrojů výrobkově orientované environmentální politiky. Na rozdíl od metody LCA (viz výše), která je informačním nástrojem environmentální politiky a přináší pouze informace, které mohou a nemusí být ke snížení negativního dopadu na životní prostředí využity, je ekodesign nástrojem regulačním. Jeho aplikace by vždy měla vést k určitému snížení negativního dopadu výrobku na životní prostředí. (dotace 2/2)3.Čistší produkceČistší produkce je stálou systémovou aplikací strategie prevence odpadu a znečištění na výrobní procesy. Na odpad a znečištění pohlíží jako na draze nakoupené suroviny, které se nepodařilo přeměnit v žádaný výrobek. Odpad je výrobní ztrátou a čistší produkce směřuje k jejímu omezování lepším využíváním vstupů výroby. Znamená tak zároveň i úsporu surovin, energií a práce, a tedy i snížení výrobních nákladů. Podniky zavádějí čistší produkci pro její dvojí přínos -- snížení množství odpadu a znečištění při současném zvýšení efektivity výroby, a tím konkurenceschopnosti podniku. (dotace 2/2)4.Udržitelná spotřeba a výrobaUdržitelná spotřeba je definována jako používání služeb a výrobků, které uspokojují základní potřeby společnosti, zároveň však minimalizují spotřebu, přírodních zdrojů, používání toxických látek, produkci odpadů a škodlivin v průběhu celého životního cyklu služby nebo výrobku tak, aby nebylo ohroženo uspokojování potřeb budoucích generací. (dotace 2/2)5.Legislativní a normativní nástroje environmentálního managementu. Integrovaný management (IM) jako systém řízení podniku, environmentální management (EM) jako jeden z množiny jeho subsystémů, struktura a vazby subsystému EM. (dotace 2/2)6.Integrovaná prevence (IPPC)ve smyslu předpisů EU a ČR jako jeden z nástrojů EMUnijní orgány IPPC, Systém sdílení informací, Nejlepší dostupné techniky (BAT), Referenční dokumenty (BREF), Dotčená zařízení ve smyslu zákona 76/2002 Sb. v platném znění. (dotace 2/2)7.Integrované povolení(IP)Zmocnění, odpovědnost a výkon orgánů státní správy v působnosti zákona č. 76/2002 Sb. Struktura a časový harmonogram projednání žádosti o IP, Integrovaný registr znečišťování. (dotace 2/2)8.Nejlepší dostupné techniky pro zařízení kategorie 5 Nakládání s odpady a kategorií 6.4, 6.5, 6.6 zemědělských, potravinářských a asanačních zařízení ve smyslu přílohy č. 1 zákona č. 76/2002 Sb. (dotace 2/2)9.Systémy managementu kvality (dotace 2/2) a.- historie, systém kvality obecně, mezinárodní standardizace ISO, charakteristika norem ISO řady 9000, implementace norem, podrobný výklad požadavků systémové normy ISO 9001 s ohledem na uplatnění v podmínkách odpadového hospodářství, - prověrky systémů kvality (normy ISO řady 19011, druhy a typy auditů, požadavky na auditory, provádění auditu, dokumentace), proces certifikace, akreditace, Zkušenosti podniků se systémy managementu kvality10.Systémy environmentálního managementu (dotace 2/2) a.Systémy environmentálního managementu - historie, systém environmentálního managementu obecně(EMS), mezinárodní standardizace ISO, charakteristika norem ISO řady 14000, implementace norem, podrobný výklad požadavků systémové normy ISO 14001 s ohledem na odpadové hospodářství, -prověrky systémů environmentálního managementu (normy ISO řady 19011, druhy a typy auditů, požadavky na auditory, provádění auditu, dokumentace), proces certifikace, akreditace.Program EMAS, dotační politika Zkušenosti podniků s EMS11.Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dotace 2/2) a.- historie, systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci obecně(SMS), související standardy, charakteristika specifikace OHSAS řady 18000, implementace specifikace, podrobný výklad požadavků specifikace OHSAS 18001 s ohledem na odpadové hospodářství, -prověrky systémů, proces certifikace, akreditace.Program "Bezpečný podnik" Zkušenosti podniků s SMS12.Systémy managementu zdravotní nezávadnosti potravin (dotace 2/2) a.-- HACCP obecně, legislativa, výklad pojmů, aplikace zásad systému HACCP do praxe, vymezení výrobní činnosti a úkolů výrobce, sestavení skupiny pro tvorbu systému HACCP, provedení popisu výrobku, sestavení diagramu výrobního procesu, potvrzení výrobního procesu za provozu, provedení analýzy nebezpečí, určení kritických bodů, stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro CCP, vymezení systému sledování zvládnutého stavu v CCP, stanovení nápravných opatření pro CCP, zavedení ověřovacích postupů, zavedení evidence a dokumentaceStandardy ISO 22000 -- systémy managementu potravin- způsoby prověřování systémů (interní audity, udělování certifikátů)Certifikace HACCP, ISO 22000 Zkušenosti podniků se systémy HACCP / ISO 22000
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost samostatné práce-tvorba projektů a jejich managementOborově specifické kompetence: -Provádět komplexní analýzy procesů v Odpadovém hospodářství.-Schopnost identifikovat a využívat vhodné informační zdroje.-Schopnost koncepčně řešit problematiku prevence vzniku odpadů v souvislosti s environmentálním řízením organizaci-Uplatňovat nástroje řízení Odpadového hospodářství.-Znalost uplatňování environmentálních aspektů při řešení konkrétního problému v ochraně životního prostředí.-Způsobilost koncepčně řešit a projektovat zařízení pro nakládání s odpady.
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOTOVICOVÁ, J.Čistší produkceBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-675-1ZKOTOVICOVÁ, J. a kol.Ochrana životního prostředí IIBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-262-0ZKOTOVICOVÁ, J. a kol.Vybrané kapitoly z environmentalistikyBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-285-9ZMARADA, P. -- MAREČEK, J. -- MÁCHAL, P.Expertní inženýrstvíBrnoMZLU v Brně200680-7157-924-6DKREČMEROVÁ, T. -- KOTOVICOVÁ, J.Aplikace metody LCA v celulózo-papírenském průmysluMendelNet Agro '05, Proceedings of Ph.D. students conference, MZLU Brno, ISBN 80-7157-905-X65DGOLUSH, T V.Waste management research trendsNew YorkNova Science Publishers2008978-1-60456-234-7DDAVEN, J I. -- KLEIN, R N.Progress in waste management researchNew YorkNova Science Publishers2008978-1-60456-235-4
Požadavky
Ukončení předmětu je formou zápočtu a zkoušky z tématických okruhů, které byly probírány v průběhu semestru. Pro udělení zápočtu je nutná minimálně 75% účast na cvičeních.Předmět je ukončen zkouškou, která má dvě části. První část je formou obhajoby seminární práce. Poté co ji student úspěšně složí alespoň na 60 %, pokračuje ústní zkouškou. Následuje rozprava se zkoušejícím o konkrétním tématický okruhu, který byl v průběhu semestru probírán.Předmět je ukončen ústní zkouškou. Student si vylosuje tématický okruh. Poté má čas na přípravu. Po úspěšném složení zkoušky je mu známka zapsána do indexu / UISu. Výsledná známka ze zkoušky se skládá ze známek z ústní části a obhajoby v poměru 60:40.
Garant
doc. RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D.
Vyučující
doc. RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D.Bc. Ing. Jan KudělkaDr. Ing. Petr Maradaprof. Ing. Jan Mareček, DrSc., dr. h. c.