Předmět Mikrobiologická analýza potravin (MANPO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MANPO - Mikrobiologická analýza potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Význam a klasifikace jednotlivých skupin a druhů mikroorganismů z potravinářského hlediska (dotace 2/0) a.Zařazení do taxonomieb.Význam a vlastnosti jednotlivých skupin mikroorganismů2.Mikrobiologický rozbor potravin (dotace 14/10) a.Techniky pro vzorkování a zacházení se vzorky potravinb.Různé typy kontaminujících bakterií, definice indikátorových mikroorganismů, technologicky významné mikroorganismyc.Metody stanovení žádoucích, kontaminujících a indikátorových mikroorganismůd.Kultivační techniky3.Identifikace mikroorganismů mikroskopicky a biochemickými testy (dotace 4/0) a.Izolace a typizace mikroorganismů, práce s detekčními soupravami mikroskopieb.Mikroskopie4.Identifikace mikroorganismů pomocí molekulárně-biologických metod (dotace 4/14) a.Izolace celkové DNA mikroorganismůb.Amplifikace specifických DNA sekvencí pomocí polymerázové řetězové reakcec.Gelová elektroforéza
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-základní profesní znalosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat potravinové zdroje a předcházet tak možným alimentárním nákazám-schopnost aplikace analytických metod v mikrobiologii -schopnost aplikace teoretické znalosti v mikrobiologické praxi-schopnost provést základní mikrobiologické rozbory -získání základních profesních znalostí pro hodnocení mikrobiologické kvality potravin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSAMBROOK, J. -- FRITSCH, E. -- MANIATIS, T.Molecular Cloning 1 : A laboratory manualNew YorkCold Spring Harbor Laboratory Press19890-87969309-6ZŠILHÁNKOVÁ, L.Mikrobiologické zkoumání potravinPrahaVŠCHT1987ZŠILHÁNKOVÁ, L.Mikrobiologie pro potravináře a biotechnologyPrahaAcademia200280-200-1024-6
Požadavky
Předmět bude ukončen zápočtem z praktických cvičení (účast nutná na všech cvičeních) a písemnou zkouškou (60 % celková úspěšnost).
Garant
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Vyučující
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.Ing. Miroslava Kolářová