Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování biologických procesů K (MBPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MBPK - Modelování biologických procesů K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Matematické modelování a simulace (dotace 8/7) a.Matematický model a způsoby jeho získávání. Systém a jeho prvky. Objekty životního prostředí. Vybrané objekty (půdní, vodní a urbanistický).b.Simulace biologických systémů. Vybrané úříklady modelů biologických procesů : Model buněčného růstu. Rovnováha počtu druhů na ostrovech. Model tlaku v aortě a event. další.c.Zákonitosti a modelování procesu šíření kontaminantů v porézních vrstvách půd, sedimentů apod. Základní popis procesů migrace. Uvedení základních pojmů difúze, disprse, advekce, konvexe, sorbce a desorpce.d.Zákonitosti pohybu podzemní vody porézním prostředím. Darcyho a Brinkmanova rovnice. Vybrané příklady.e.Šíření kontaminantů ve vodních tocích a nádržích. Typy matematických modelů.f.Šíření kontaminantů v atmosféře. Typy matematických modelů.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat a modelovat biologické soustavy různými způsoby.-Schopnost řešit základní problémy v oblasti modelování biologických procesů a základní znalost programu MATLAB-Schopnost vypočítat základní parametry experimentálních dat a jejich vizualizace.-Základní znalost principů modelování statických a dynamických dějů v programu MATLAB.-Znalost základních příkazů a algoritmů v programu MATLAB.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPAZOUREK, J.Simulace biologických systémůPrahaGrada199280-85623-13-7ZDOWNEY, A.Physical Modeling in MATLABonlineZHOLZBECHER, E.Environmental Modeling: Using MATLABBerlinSpringer Berlin Heidelberg2011978-3-642-22041-8DŠTAMBERG, K.Modelování migračních procesů v životním prostředíPrahaVydavatelství ČVUT1998

Požadavky

Odevzdání projektu a jeho obhajoba; Závěrečná zkouška (90 min, písemná, min. 50 % ze 20 otázek teorie, vytvoření programu);

Garant

doc. Ing. Jiří Fryč, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Fryč, CSc.Ing. Josef Los, Ph.D.