Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (MIKRB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIKRB - Mikrobiologie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní charakteristiky mikroorganismů (dotace 8/10) a.Prokaryotická a eukaryotická mikrobní buňka - morfologie, cytologie, genetika, chemické složení mikroorganismůb.Dynamika růstu mikroorganismů v řízených a přirozených podmínkách2.Metabolismus mikroorganismů (dotace 6/4) a.Produkce a aktivita enzymůb.Způsoby zisku energie, uhlíku a živin v aerobních a anaerobních podmínkáchc.Biosynthetické procesy mikrobní buňky>3.Vliv abiotických faktorů na mikroorganismy (dotace 4/4) a.Dostupnost vody, teplota, pH, redox potenciál,tlak, organické a anorganické sloučeniny4.Vliv biotických faktorů na mikroorganismy (dotace 4/4) a.Vztahy mezi mikroorganismy, rostlinami a živočichy5.Účast mikroorganismů na koloběhu prvků v přírodě (dotace 4/4)6.Přehled funkčních skupin aerobních a anaerobních mikroorganismů, významných pro transformace a zpracování odpadů (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost ovlivnit mikroflóru složek životního prostředí a mikroflóru odpadů. -Schopnost využít znalostí aktivit mikroorganizmů a jejich interakcí s mnohobuněčnými organismy.-Znalost specifických projevů mikrobiálního metabolismu.-Znalost základních charakteristik mikrobiálních biofilmů.-Znalost základních skupin mikroorganismů a jejich životních projevů.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost ovlivnit mikroflóru složek životního prostředí a mikroflóru odpadů. -Schopnost využít znalostí aktivit mikroorganizmů a jejich interakcí s mnohobuněčnými organismy.-Znalost specifických projevů mikrobiálního metabolismu.-Znalost základních charakteristik mikrobiálních biofilmů.-Znalost základních skupin mikroorganismů a jejich životních projevů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMADIGAN, M T. -- BROCK, T D. a kol.Brock biology of microorganismsSan Francisco [u.a.]Pearson/Benjamin Cummings2009978-0-321-53615-0ZMARENDIAK, D. -- KOPČANOVÁ, L. -- LEITGEB, S.Poĺnohospodárska mikrobiológiaBratislavaPríroda1987DAMBROŽ, Z.Mikrobiologie : Obecná částBrnoVŠZ1991DFINGERMAN, M. -- NAGABHUSHANAM, R.Bioremediation of aquatic and terrestrial ecosystemsEnfield, NHScience Publishers20051-57808-364-8DFolia MicrobiologicaISSN 0015-5632

Požadavky

Zápočet z cvičení: (požadavky - účast na cvičení, vypracované protokoly z každého cvičení, na konci zápočtový test - správně min. 60% otázek) Vypracování závěrečné seminární práce. Zápočet je povinný pro vykonání závěrečné zkoušky. Zkouška : písemná příprava a ústní zkouška (trvání celkem 30 minut) sestává ze 4 otázek z jednotlivých tematických okruhů. Předpokladem pro absolvování zkoušky je zodpovědět na každou ze zadaných otázek alespoň známkou dobře.

Garant

Ing. Jaroslav Záhora, CSc.

Vyučující

Ing. Jitka ČermákováIng. Libor Kalhotka, Ph.D.Bc. Ing. Lukáš PlošekIng. Michaela Stroblová, Ph.D.Ing. Ivan Tůma, Ph.D.Ing. Olga UrbánkováIng. Jaroslav Záhora, CSc.