Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mlékárenské technologie (MLTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MLTE - Mlékárenské technologie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Svoz a příjem mléka. Základní mlékárenské ošetření. Hygiena a sanitace v mlékárenském průmyslu (dotace 2/2) a.Úvod do technologických cvičení. Bezpečnost práce v laboratoři.2.Tepelné ošetření a odstřeďování mléka. Výroba konzumního mléka a smetany. (dotace 2/2) a.Laboratorní práce č.1 - hodnocení mléka a smetany. Výpočty pro úpravu tučnosti smetany a mléka.3.Výroba másla. Zpracování podmáslí. (dotace 2/0)4.Čisté mlékařské kultury. Jejich charakteristika, úloha a vedení. (dotace 2/2) a.Laboratorní práce č.2 - kysané mléčné výrobky, výpočty, příprava mikroskopických preparátů a hodnocení kultur kysaných mléčných výrobků a kontrola jejich kvality.5.Výroba kysaných mléčných výrobků - jogurty, acidofilní mléko, kefír. (dotace 2/4) a.Laboratorní práce č.3 - vedení kultur kysaných mléčných výrobků, kontrola jejich kvality - 4 hodinové cvičení.6.Kyselé a sladké srážení. Úvod do výroby sýrů. (dotace 2/2) a.Seznámení s technologií výroby sýrů - filmy: Spracovanie ovčieho mlieka na hrudkový sýr, Zpracování mléka na sýry.7.Výroba kyselých sýrů. (dotace 2/0)8.Výroba sladkých sýrů. Syřidla. (dotace 2/4) a.Laboratorní práce č.4 - rozbory tvarohů a sýrů. Syřidla a jejich kontrola, příprava syřidel pro sýření mléka, výpočty - 4 hodinové cvičení.9.Zpracování syrovátky. (dotace 2/2) a.Hodnocení mlékárenských výrobků - senzorické hodnocení mlékárenských výrobků, vady mlékárenských výrobků.10.Výroba tavených sýrů. Kozí a ovčí mléko -- výrobky z těchto mlék. (dotace 2/0)11.Komplexní využití složek mléka. Koncentráty mléčných bílkovin. (dotace 2/0)12.Výroba zahuštěných mléčných výrobků. (dotace 2/6) a.Exkurze do mlékárny.13.Výroba sušených mléčných výrobků. (dotace 2/2) a.Laboratorní práce č.5 - hodnocení másla a sušeného mléka. Výpočty.14.Výroba mražených mléčných výrobků. (dotace 2/2) a.Kontrolní testy a zápočty.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za řízení výroby sýrů a posoudit jejich kvalitu-Nést zodpovědnost za hygienické parametry výroby potravin-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny pro potravinářskou výrobu-Samostatná specializovaná práce v laboratoři-Samostatně řídit technologické postupy výroby-Schopnost posoudit jakost a hygienickou nezávadnost mléčných výrobků-Schopnost řídit výrobu v mlékárenských provozech-Znalost sortimentu a kvality mléka a mléčných výrobků

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠUSTOVÁ, K. -- SÝKORA, V.MLÉKÁRENSKÉ TECHNOLOGIEBrnoEdiční středisko Mendelovy univerzity v Brně2013978-80-7375-704-5ZWALSTRA, P. -- WOUTERS, J T M. -- GEURTS, T J.Dairy science and technologyBoca RatonCRC/Taylor & Francis2006978-0-8247-2763-5DGAJDŮŠEK, S.Mlékařství. : II.BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199880-7157-342-6DGAJDŮŠEK, S.Mlékařství II : (cvičení)BrnoMZLU199780-7157-278-0

Požadavky

Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce. Napsání zápočtového zkušebného testu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 30 min, se skládá z 10 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.

Garant

prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman PytelMgr. Ing. Vladimír Sýkoraprof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.