Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Myslivost (MYSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MYSL - Myslivost, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Historický vývoj a význam lovectví a myslivosti (dotace 2/0)2.Myslivecká legislativa, organizace a řízení myslivosti u nás a ve světě (dotace 3/0) a.Vznik, vývoj a zásady myslivecké legislativy až po současnost a její další perspektivyb.Platné právní předpisy v myslivosti3.Myslivecké organizace, myslivecká kultura, zvyky a tradice (dotace 2/0)4.Biologické základy chovů zvěře (dotace 2/0)5.Myslivecká zoologie druhů zvěře (dotace 2/2)6.Životní prostředí zvěře (dotace 2/0) a.Nároky zvěře na životní prostředíb.Nejvýznamnější vlivy působící na zvěřc.Možnosti aktivního ovlivňování životního prostředí zvěře7.Myslivecké plánování (dotace 2/2) a.Jakostní třídy honiteb, interakce mezi zvěří a prostředím, únosné stavy zvěřeb.Početní stavy zvěř, poměr pohlaví, Plány chovu a lovu a péče o zvěř8.Péče o zvěř (dotace 2/0)9.Intenzivní chovy spárkaté a drobné zvěře (dotace 2/0)10.Ekonomika myslivosti (dotace 2/0)11.Choroby zvěře, prevence a ochrana zvěře (dotace 2/0)12.Lovectví (dotace 0/2) a.Myslivecký řádb.Lovy osamělé a společné. Doby lovu Organizace společného lovu, myslivecká zařízeníc.Povinnosti loveckého průvodced.Lovecké signály, Stopoznalství13.Průběrný odstřel zvěře (dotace 2/2)14.Posuzování věku zvěře živé a ulovené (dotace 0/4)15.Ošetřování zvěřiny. Trofeje (dotace 0/2)16.Lovecké zbraně a střelivo (dotace 0/0) a.Druhy zbraní a jejich rozděleníb.Konstrukce zbraní, zámky, závěry, pažby, příslušenstvíc.Balistika17.Myslivecká kynologie (dotace 0/2) a.Vývoj a význam loveckých psů, organizace kynologie, Chovatelské a zápisní řády, Výstavy a zkoušky loveckých psůb.Biologické základy chovu psů, lovecká plemena, jejich použitíc.Výchova, výcvik a využití loveckého psa

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat a řešit problémy při hospodaření v honitbách-Schopnost aplikovat profesní znalosti pro řešení praktických lesnických problémů.-Schopnost provádět lov zvěře.-Schopnost samostatné orientace v oblasti základních ekologických jevů a procesů-Schopnost sbírat a analyzovat data o zvěři.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHROMAS, J.MyslivostMatice lesnická200080-86271-04-8ZDVOŘÁK, J. -- KAMLER, J. -- HROMAS, J. -- HONZÍREK, J. -- KUBEŠOVÁ, L. -- TUREK, K.Game managementDkolektiv: Penzum znalostí z myslivosti. Druckvo. Praha. 2009. ISBN 978-80-904056-9-1.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou s předcházejícím absolvováním sedmi dílčích částí zápočtu - převážně praktické disciplíny.

Garant

Ing. Jan Dvořák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jakub DrimajIng. Jan Dvořák, Ph.D.Ing. Martin Ernst, Ph.D.Ing. Jan Hrbekdoc. Ing. Jiří Kamler, Ph.D.Mgr. Luboš NovákIng. Radim Plhal, Ph.D.Ing. et Ing. Pavla SvobodováIng. Zdeněk Vala, Ph.D.Ing. Jaroslav Zeman