Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nemoci a management zdraví v chovech skotu (NMZCHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMZCHS - Nemoci a management zdraví v chovech skotu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do oboru. Principy a metody individuální medicíny a produkční a preventivní medicíny skotu. Herd Health Management. Rozdíly v medicíně dojeného skotu a skotu bez tržní produkce mléka. (dotace 2/2)2.2. Získávání a interpretace anamnestických údajů poskytovaných chovatelem. Využívání počítačových programů pro analýzu zdravotního stavu stáda. Interpretace výsledků individuálních a bazénových vzorků mléka ve vztahu k výživě a poruchám zdravotního stavu dojnic. Interpretace a využívání Milk Profit Dat. (dotace 2/4)3.Veterinární aspekty kontroly výživy skotu a zdravotní poruchy související s chybami v managementu výživy a stáda. Produkční choroby skotu. (dotace 2/2)4.Management peripartálního období u dojnic a nejčastější nemoci tohoto období. (dotace 2/2)5.Nejčastější onemocnění trávicího traktu skotu. (dotace 2/2)6.Nemoci jater a komplex poruch energetického a dusíkového metabolismu. (dotace 2/0)7.Problematika zvýšeného počtu somatických buněk v mléce a zánětlivých onemocnění mléčné žlázy. (dotace 2/2)8.Poruchy minerálního a vitaminového metabolismu u skotu. (dotace 2/0)9.Metabolické testy a jejich interpretace. (dotace 2/2)10.Tvorba zdravotních programů pro odchov zdravých telat. (dotace 2/0)11.Specifika medicíny pastevně chovaných zvířat a skotu bez tržní produkce mléka. Parazitózy skotu. (dotace 2/0)12.Nemoci býků a zdravotní problematika v odchovu jalovic. (dotace 2/0)13.Exkurze/praxe v chovu skotu se zaměřením na zdravotní problematiku. (dotace 0/8)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOFÍREK, B. -- DVOŘÁK, R. -- NĚMEČEK, L. -- DOLEŽEL, R. -- POSPÍŠIL, Z. a kol.Nemoci skotuBrnoNoviko a.s.2009978-80-86542-19-5

Požadavky

Povinná účast na cvičeních (minimálně 80 %).Předmět je ukončen zkouškou. Ústní (případně písemná) zkouška trvá cca 30 minut.

Garant

doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.

Vyučující

doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.