Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana životního prostředí (OCHZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCHZP - Ochrana životního prostředí, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Historie ochrany životního prostředí. (dotace 2/2) a.Vývoj přístupu k ochraně životního prostředí, vývoj lidské populace a nároky na životní prostředí, základní etapy, lidské potřeby, jejich růst a hierarchieývoj přístupu k ochraně životního prostředí, vývoj lidské populace a nároky na životní prostředí, základní etapy, lidské potřeby, jejich růst a hierarchie.2.Udržitelný rozvoj. (dotace 2/2) a.Světové summity, koncepce udržitelného rozvoje, globální problémy, Agenda 21, zdravá města, faktor 4 a 10, udržitelnost ekologická, ekonomická, sociální, indikátory udržitelnosti, ekologická stopa.3.Právní rámec péče o životní prostředí. (dotace 2/2) a.Vývoj environmentální legislativy, základní zákony, složkové zákony, orgány státní správy, státní a národní programy, granty a fondy, NGO, EIA, SEA, EVVO.4.Ekonomické aspekty ochrany životního prostředí. (dotace 2/2) a.Ekonomické důsledky poškozování životního prostředí, znečišťovatel platí, internalizace externalit, environmentální účetnictví, poplatky, pokuty, SFŽP.5.Ekologie a environmentalistika. (dotace 2/2) a.Základy ekologie, environmentalistika, biosféra, bioakumulace, potravní řetězce, postavení člověka v biosféře.6.Ochrana přírody a krajiny. (dotace 2/2) a.Vývoj ochrany přírody a krajiny, současný stav, obecná a zvláštní ochrana přírody a krajiny, systémy ekologické stability, Natura 2000, účast veřejnosti.7.Zemědělství. (dotace 2/2) a.Tradiční versus industriální zemědělství, udržitelné zemědělství versus zemědělství volného trhu, společná zemědělská politika, ekofarmy, biopotraviny, právní a spotřebitelské prostředí.8.Potravinářství. (dotace 2/2) a.Základní parametry a problematika pracovního prostředí v potravinářství, hygiena, deratizace, desinfekce, desincekce, zpracování z potravinářských surovin, vedlejších produktů a odpadů.9.Základní složky životního prostředí -- voda. (dotace 2/2) a.Hydrosféra, základní pojmy a parametry, znečišťující faktory, úloha vody ve výživě lidí a zvířat, pitná a užitková voda, úprava a čištění vody, technologie a zařízení.10.Základní složky životního prostředí -- ovzduší. (dotace 2/2) a.Atmosféra, základní pojmy a parametry, znečišťující faktory, rozptyl škodlivin, způsoby čištění emisí do ovzduší, technologie a zařízení.11.Základní složky životního prostředí -- půda. (dotace 2/2) a.Pedosféra a horninové prostředí, základní pojmy a parametry, znečišťující faktory, vliv zemědělské činnosti na půdní prostředí, kontaminace půdy.12.Odpady (dotace 2/2) a.Katalog a kategorizace odpadů, tuhé, kapalné, plynné odpady, průmyslové odpady, odpady ze zemědělství, lesnictví a veterinární praxe, biomasa, bioplyn, tuhé komunální odpady, způsoby úpravy, využití a zneškodňování odpadů.13.Udržitelná spotřeba a výroba. (dotace 2/2) a.Dobrovolné dohody, EMS, EMAS, LCA, Ekolabeling, environmentální profil, benchmarking, bezpečnostní listy, HACCP, IPPC, ekologický audit, environmentální politika. Prevence vzniku odpadů a znečištění -- čistší produkce.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost identifikovat a využívat vhodné informační zdroje o ochraně životního prostředí-Schopnost uplatňovat environmentální aspekty při řešení konkrétního problému v ochraně životního prostředí-Schopnost uvědomění si globalizace v životním prostředí-Znalost uplatňování environmentálních aspektů při řešení konkrétního problému v ochraně životního prostředí-Způsobilost koncepčně řešit problematiku prevence v ochraně životního prostředí

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOTOVICOVÁ, J.Čistší produkceBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-675-1ZKOTOVICOVÁ, J. -- KNOTEK, J. -- ULČÁK, Z. -- TRNKA, P. -- OPPELTOVÁ, P. -- HUBAČÍKOVÁ, V. -- STEJSKAL, B. -- FILIP, J. -- VAVERKOVÁ, M D. -- ŠŤASTNÁ, M. -- HORSÁK, Z. -- PRUDKÝ, J. -- VAISHAR, A.Ochrana životního prostředíBrnoAudiovizuální centrum MZLU v Brně2009978-80-7375-301-6DFILIP, J. a kol.Odpadové hospodářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200280-7157-608-5DFILIP, J. -- KOTOVICOVÁ, J. -- BOŽEK, F.Komunální odpad a skládkováníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-712-XDCUNNINGHAM, W P. -- CUNNINGHAM, M A. -- SAIGO, B W.Environmental science : a global concernBostonMcGraw-Hill20050-07-243956-4DBOTKIN, D B. -- KELLER, E A.Environmental science : earth as a living planetNew YorkJohn Wiley20050-471-48816-X

Požadavky

Podmínky k udělení zápočtu budou upřesněny vždy na začátku semestru.Ukončení předmětu - písemná zkouška z rozsahu přednášené látky, doplněné o informace z příslušné studijní literatury.

Garant

doc. RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D.

Vyučující

Bc. Ing. Dana Adamcová, Ph.D.doc. RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D.Mgr. Ing. Magdalena Daria Vaverková, Ph.D.