Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ovocnictví a vinohradnictví (OVOVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OVOVI - Ovocnictví a vinohradnictví, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Význam pěstování ovoce, význam zdravotní, chemické složení ovoce. Současný stav ovocnářství v ČR, plochy výsadeb, druhována odrůdová skladba. (dotace 2/0)2.Hospodářské rozdělení ovocných druhů, morfologické znaky, jejich rozlišení, podzemní a nadzemní orgány. Praktické ukázky hlavních ovocných druhů jádroviny, peckoviny, skořápkaté a drobné ovoce. (dotace 0/2)3.Botanická a hospodářská charakteristika, morfologická a anatomická stavba, ovocné dřeviny a prostředí, ekologické faktory a jejich rozdělení. (dotace 2/0)4.Množení ovocných dřevin, přímé a nepřímé způsoby, získávání osiva, vegetativní způsoby množení, postup jednotlivých způsobů štěpování, očkování, roubování. Doba a technika. (dotace 0/2)5.Procesy růstu a vývoje ovocných dřevin, školkařská výroba, požadavky na vlastnosti množitelského materiálu. (dotace 2/0)6.Charakteristika podnoží, jejich třídění, podnože hlavních ovocných druhů, dopěstování výsadbového materiálu. (dotace 0/2)7.Zakládání ovocných výsadeb. Moderní pěstitelské způsoby, typy výsadeb, pásové a stěnové výsadby. (dotace 2/0)8.Řez ovocných druhů, rozdělení řezu dle vývoje, řez výchovný, udržovací a zmlazovací. Zvláštnosti řezu u jednotlivých ovocných druhů, doba a technika řezu. (dotace 0/2)9.Agrotechnika ovocných výsadeb, ošetřování meziřadí, tvarování a řez ovocných druhů, sklizeň ovoce, doba a technika sklizně. (dotace 2/0)10.Pěstitelsko pomologická charakteristika jádrovin a peckovin, hlavní pomologické znaky. Současné požadavky na zařazení odrůd do výsadby, využití perspektivních odrůd pro pěstování. (dotace 0/2)11.Specifické faktory pěstování jednotlivých ovocných druhů, vhodnost stanoviště, opylovací poměry, vhodnost odrůd pro jednotlivé způsoby pěstování. (dotace 2/0)12.Pěstitelsko-pomologická charakteristika bobulového a skořápkatého ovoce, pomologické znaky, vhodnost odrůd pro stolní a průmyslové využití. (dotace 0/2)13.Význam vinohradnictví, současný stav, vývoj a perspektivy, zákon č. 321/2004 Sb. o Vinohranictví a vinařství. Hlavní vinařské oblasti a podoblasti. (dotace 2/0)14.Biologie révy vinné, anatomické a morfologické znaky, kořenová soustava, nadzemní orgány, jejich charakteristika. (dotace 0/2)15.Biologie révy vinné, životní děje révového keře, vztah k podmínkám prostředí, fenologické fáze. (dotace 2/0)16.Množení révy vinné, podnožová evropská réva, příprava a úprava ponožového a roubového materiálu, vlastní štěpování, postup prací včetně vyškolkování do révové školky. Požadavky na kvalitu sazenic. (dotace 0/2)17.Ekologické faktory, jejich rozdělení, vliv na růst a vývoj révy vinné, výběr stanoviště a jeho hodnocení. (dotace 2/0)18.Vedení révy vinné, charakteristika středního a vysokého vední, řez krátký, středně dlouhý, dlouhý, doba a technika řezu, nejčastější způsoby řezu. (dotace 0/2)19.Postup při založení vinice, úprava pozemku, příprava půdy, zásobní hnojení, výsadbový materiál, jeho kvalita, doba a technika výsadby, zásady obnovy vinic. (dotace 2/0)20.Ampelografie révy vinné, rozdělení odrůd, odrůdy pro výrobu bílých a červených vín, stolní odrůdy, interspecifické odrůdy, jejich charakteristika. (dotace 0/2)21.Řez a vedení révy vinné, přehled způsobů, způsoby vedení révového keře, jarní a letní ošetřování. (dotace 2/0)22.Agrotechnika vinic, výživa révy vinné, ochrana vůči chorobám a škůdcům, harmonogram celoročních prací ve vinici. (dotace 0/2)23.Agrotechnická opatření, ošetření výsadby v jednotlivých létech, budování opěrného zařízení, závlaha, zpracování půdy, sklizeň hroznů. (dotace 2/0)24.Postup a základy hodnocení odrůdových vzorků vín, obraz o složení a kvalitě, chemická a senzorická analýza, smyslové hodnocení. (dotace 0/2)25.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Orientovat se v oblasti pomologie a ampelografie-Schopnost řešit problematiku řezových prací a vedení révy vinné-Schopnost řešit problematiku řezových prací ovocných druhů-Schopnost řešit problematiku pěstování ovocných druhů-Schopnost řešit problematiku pěstování révy vinné

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Orientovat se v oblasti pomologie a ampelografie-Schopnost řešit problematiku řezových prací a vedení révy vinné-Schopnost řešit problematiku řezových prací ovocných druhů-Schopnost řešit problematiku pěstování ovocných druhů-Schopnost řešit problematiku pěstování révy vinné

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBLAŽEK, J. -- KNEIFL, V.Pěstujeme slivoněPrahaBrázda200580-209-0336-4ZTETERA, V. a kol.Ovoce Bílých KarpatVeselí nad MoravouZákladní organizace ČSOP Bílé Karpaty200680-903444-5-3ZPAVLOUŠEK, P.Encyklopedie révy vinnéBrnoComputer Press2008978-80-251-2263-1ZKRAUS, V. -- FOFFOVÁ, Z. -- VURM, B.Nová encyklopedie českého a moravského vína. : 2. dílPrahaPraga Mystica2008978-80-86767-09-32DBLAŽEK, J. a kol.OvocnictvíPrahaKvět200180-85362-43-0DKRAUS, V. -- HUBÁČEK, V. -- ACKERMANN, P.Rukověť vinařePrahaKvět200080-85362-34-1DZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-451-1

Požadavky

Splnění požadavků na udělejí zápočtu: účast na cvičení min 80 %, rozpoznání dormantních větviček ovocných druhů, zápočtový test (min.75 %), odevzdání seminární práce v průběhu semestru - Popis pěstitelské technologie a vedení révy vinné, odrůdy révy vinné, popis výroby vína, atd. Zkouška ústní - 4 otázky: všeobecné znalosti o ovocnictví v ČR a ve světě, praktická produkce ovoce, všeobecné znalosti o vinohradnictví v ČR a ve světě, zásady pěstování a vedení révy vinné, odrůdová skladba, výroba vína, apod. (min 75 %, cca 30 min).

Garant

doc. Dr. Ing. Petr Salaš

Vyučující

Ing. Olga Králováprof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.doc. Dr. Ing. Petr SalašMgr. Radoslav Vlk, Ph.D.