Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování ovoce a zeleniny (PEOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEOZ - Pěstování ovoce a zeleniny, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Současný stav perspektivy výroby zeleniny v ČR, porovnání úrovně výrtoby v ČR s vyspělými státy Evropy. Podíl zeleniny na celkové spotřebě potravin, nutriční a dietetická hodnota, tendence k rozšiřování druhové a odrůdové skladby. (dotace 2/0)2.Agroekologické nároky a hlavní požadavky intenzivní polní výroby zeleniny. Ekologické faktory, jejich rozdělení, faktory ovlivňující výživu zeleniny, řazení v osevních postupech, vliv závlahy na jakost a skladovatelnost jednotlivých druhů zelenin. (dotace 2/0)3.Technologie výroby košťálové zeleniny, hlávkové zelí k průmyslovému zpracování, ke skladování. Výroba hlávkové kapusty, růžičkové kapusty, květáku, brokolice a kedluben. Náročnost jednotlivých prací, mechanizace. (dotace 2/0)4.Technologie výroby kořenové a cibulové zeleniny, požadavky, specifika výroby pro průmyslové zpracování, pro konzum a možnosti skladování. (dotace 2/0)5.Výroba průmyslových a stolních rajčat, ostatní druhy plodové zeleniny. Technologie výroby okurek, papriky, tykví včetně patisonů a cuket. (dotace 2/0)6.Technologie výroby listové zeleniny, polní pěstování hlávkového salátu, ledovéího salátu, štěrbáku, čekanky a naťových druhů zelenin. Pěstitelská technologie výroby konzervárenského hrachu, fazolí. (dotace 2/0)7.Ovocnářství, jeho současný stav a perspektiva výroby ovoce. Spotřeba ovoce, význam pěstování, plochy ovocných výsadeb. Nutriční složení, význam zdravotní. Botanická klasifikace ovocných druhů. (dotace 2/0)8.Biologická hcarakteristika, procesy růstu a vývoje, regulace plodnosti, mechanické a chemické způsoby.Roční životnéí cyklus, fenologické fáze, opylovací poměry ovocných druhů. (dotace 2/0)9.Ovocné dřeviny a prostředí, ekologické faktory, jejich třídění, význam geografických a orografických faktorů, rajonizace, druhová a odrůdová, nároky ovocných druhů na stanovičště, typy ovocných výsadeb - pásové, stěnové. (dotace 2/0)10.Zakládání ovocných výsadeb, odstraňování starých výsadeb, rekultivace, eliminace únavy půdy, výsadbový materiál, doba a technika výsadby. Opěrná konstrukce, oplocení. (dotace 2/0)11.Agrotechnika ovocných výsadeb, řez a tvarování, soustava obdělávání meziřadí, sklizňové práce, kvalitativní a kvantitativní odhad, stanovení doby sklizně, technika organizace sklizně, třídění a úprava ovoce. (dotace 2/0)12.Moderní pěstitelské způsoby ovocných druhů, specifické faktory, zvláštnosti pěstování ovocných druhů, odrůd, odrůdová skladba, současný sortiment. (dotace 2/0)13.Osevní postupy, zásady sestavování, skleníky, fóliové kryty, způsoby jejich využití, praktické příklady v návaznosti pěstování zeleninových druhů. (dotace 0/2)14.Sadba zelenin, předpěstování zeleninové sadby, způsoby výroby, balíčkovaná, minisadba, rašelinové kořenáče. Osivo zelenin, jejich charakteristika, požadavky na osivo jednotlivých druhů. (dotace 0/2)15.Sorrtiment košťálových druhů zeleniny, charakteristické znaky druhů a odrůd, popis morfologických znaků. Požadavky na kvalitu. (dotace 0/2)16.Sortiment kořenové a cibulové zeleniny, charakteristické znaky jednotlivých druhů a odrůd, vhodnost jejich pěstování. (dotace 0/2)17.Sortiment plodové zeleniny, charakteristické znaky jednotlivých druhů a odrůd, vhodnost jejich pěstování, příprava slizně, vlastní sklizeň. (dotace 0/2)18.Výroba substrátu, pasterizace, kondicionalizace, očkování substrátu, sadba, výroba hub. Postup přípravy a vlastní pěstování, sklizeň. (dotace 0/2)19.Hospodářské rozdělení jednotlivých ovocných druhů, morfologické znaky, podzemní a nadzemní orgány, dřevní a plodné výhony, rozmístění a jejich zvláštnosti. (dotace 0/2)20.Množení ovocných dřevin, přímé a nepřímé způsoby, získávání osiva. Předseťová příprava, stratifikace, výsev semen. Vegetativní způsoby množení, postup u jednotlivých způsobů štěpování, očkování, roubování, ukázky provedení. (dotace 0/2)21.Charakteristika podnoží, jejich třídění, podnože hlavních ovocných druhů, školkařská výroba, postup dopěstování. Požadavky na kvalitu školkařského materiálu. (dotace 0/2)22.Řez ovocných dřevin, rozdělrení řezu, řez výchovný, udržovací, zmlazovací. Zvláštnosti řezu jednotlivých ovocných dřevin. Doba a technika řezu, konturový selektivní řez. (dotace 0/2)23.Pěstitelsko-pomologická charakteristika vybraných ovocných druhů, pomologické znaky, současné požadavky na vhodnost odrůd pro pěstování, rezistentní odrůdy. (dotace 0/2)24.Méně rozšířené druhy, jejich význam pro pěstování, biologické znaky, stanovištní podmínky, agrotechnika, sklizeň a využití plodů. (dotace 0/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémyOborově specifické kompetence: -Posouzení vhodnosti odrůd ovoce a zeleniny pro stolní a průmyslové zpracování-Schopnost doporučit vhodné technologie pěstitelských systémů ovoce a zeleniny-Znalost moderních pěstitelských způsobů-Znalost rozdělení jednotlivých druhů ovoce a zeleniny-Zvládnutí technologie ovocných druhů

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémyOborově specifické kompetence: -Posouzení vhodnosti odrůd ovoce a zeleniny pro stolní a průmyslové zpracování-Schopnost doporučit vhodné technologie pěstitelských systémů ovoce a zeleniny-Znalost moderních pěstitelských způsobů-Znalost rozdělení jednotlivých druhů ovoce a zeleniny-Zvládnutí technologie ovocných druhů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPETŘÍKOVÁ, K. a kol.Zelenina : pěstování, ekonomika, prodejPrahaProfi Press200680-86726-20-7ZPOKLUDA, R.Pěstujeme zeleninuPrahaTemi CZ sro.2009978-80-87156-36-0ZPEKÁRKOVÁ, E.Pěstujeme zeleninuPrahaGrada Publishing200080-247-9040-8ZKOPEC, K. -- BALÍK, J.Kvalitologie zahradnických produktů : nauka o hodnocení a řízení jakosti produktů a produkčních procesůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2008978-80-7375-198-2ZDOKOUPIL, L. -- JAN, T. -- NESRSTA, D.Přehledy odrůd 2007 OvoceBrnoUKZUZ2007978-80-7401-001-9ZNEČAS, T.Pěstujeme hrušně a kdouloněPrahaGrada Publishing2010978-80-247-2500-0ZBLAŽEK, J. -- KNEIFL, V.Pěstujeme slivoněPrahaBrázda200580-209-0336-4ZJACKSON, J E.Biology of apples and pearsCambridge, UKCambridge University Press20030-521-38018-9ZČECH, P.Elektronická opora - Podpořeno projektem OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220onlineDBLAŽEK, J.Ovocnictví PrahaKvět1998DMALÝ, I. a kol.Polní zelinářstvíPrahaAgrospoj1998DZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-451-1

Požadavky

Splnění požadavků na udělejí zápočtu: účast na cvičení min. 80 %, test - rozpoznání semen 10 druhů zelenin (min. 80 %), zápočtový test (min. 80 %), Zkouška ústní - 4 otázky: všeobecné znalosti o pěstování zeleniny v ČR a ve světě, osevní postupy, hnojení, závlaha, předpěstování sadby, atd., zvládnutí pěstitelské technologie vybraného druhu, všeobecné znalosti o pěstování ovoce v ČR a ve světě, praktické pěstitelské postupy, odrůdová skladba ovocných druhů. (min 70 %, cca 30 min).

Garant

doc. Dr. Ing. Petr Salaš

Vyučující

Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.doc. Dr. Ing. Petr SalašIng. Běla Svitáčková, CSc.Mgr. Radoslav Vlk, Ph.D.