Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování ovoce a zeleniny K (PEOZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEOZK - Pěstování ovoce a zeleniny K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pěstování zeleniny v ČR, význam nejdůležitějších obsahových látek v zelenině. Integrovaná produkce zeleniny, způsoby předseťové úpravy osiva. (dotace 4/3) a.Pěstitelské způsoby košťálové, kořenové, plodové, cibulové, luskové, listové a stonkové zeleniny.b.Původ a botanická charakteristika hlavních druhů zelenin.c.Nároky zelenin na stanoviště, jejich zařazení do osevního postupu, nároky na hnojení.d.Pěstování zelenin ze sadby a z přímého výsevu.e.Sklizeň a úprava zeleniny.f.Vhodnost odrůd pro nejčastější způsoby pěstování.g.Význam jedlých druhů hub ve výživě člověka a seznámení s jejich pěstováním v praxi.2.Produkční a mimoprodukční význam pěstování ovoce. Produkční ovocné sady v ČR, sklizeň ovoce dle ovocnářských oblastí ČR, spotřeba ovoce, nutriční a zdravotní význam. (dotace 4/4) a.Světový trh, plochy produkčních výsadeb vybraných druhů ovoce v EU. Základní systémy pěstování, konvenční, integrovaný systém, biologické pěstování. Integrovaná produkce ovoce - Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce SISPO.b.Školkařství v ČR, výroba podnoží, školkařské výpěstky, výběr vhodných podnoží pro jednotlivé typy výsadeb. pěstitelské tvary, knippbaum. Legislativa školkařských výpěstků.c.Ošetřování výsadeb, řez a tvarování stromů, ošetřování půdy, regulace plodnosti, probírka plodů, závlaha, fertigace v intenzivních výsadbách, obecné nároky na živiny a stopové prvky, péče o zdravotní stav, sklizňové práce.d.Pěstitelské technologie jádrovin. Vývojové trendy, výběr stanoviště, pěstitelské technologie, doporučené typy výsadeb, výsadbový materiál, doporučené odrůdye.Pěstitelské technologie modrých, červených a teplomilných peckovin. Vývojové trendy, výběr stanoviště, výběr stanoviště, pěstitelské technologie, doporučené typy výsadeb, výsadbový materiál, vhodnost odrůd.f.Pěstitelská technologie drobného ovoce - bobulovin. Vývojové trendy, výběr stanoviště, výběr stanoviště, pěstitelské technologie, doporučené typy výsadeb, výsadbový materiál, vhodnost odrůd.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémyOborově specifické kompetence: -Být zodpovědný za dodržování hygienických požadavků na potraviny a suroviny dané legislativou-Posouzení vhodnosti odrůd ovoce a zeleniny pro stolní a průmyslové zpracování-Samostatně řídit posklizňové technologie ovoce a zeleniny-Schopnost doporučit vhodné technologie pěstitelských systémů ovoce a zeleniny

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDBLAŽEK, J. a kol.OvocnictvíPrahaKVĚT199880-85362-33-3DMALÝ, I. a kol.Polní zelinářstvíPrahaAgrospoj1998DZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-451-1

Požadavky

Splnění požadavků na udělejí zápočtu: účast na cvičení a přednáškách min. 80 %. Zkouška ústní - 4 otázky: všeobecné znalosti o pěstování zeleniny v ČR a ve světě, zvládnutí pěstitelské technologie vybraného druhu, všeobecné znalosti o pěstování ovoce v ČR a ve světě, praktické pěstitelské postupy, odrůdová skladba ovocných druhů. (min 70 %, cca 30 min).

Garant

doc. Dr. Ing. Petr Salaš

Vyučující

Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.doc. Dr. Ing. Petr Salaš