Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pícninářství a výroba krmiv (PICVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PICVK - Pícninářství a výroba krmiv, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Krmivová základna (dotace 2/0) a.Pěstební plochy pícninb.Plochy trvalých travních porostůc.Produkční a mimoprodukční funkce travních porostůd.Stavy zvířat ve vztahu k potřebě krmiv2.Jeteloviny a trávy (dotace 4/6) a.Kulturní druhy trav a jetelovinb.Faktory podmiňující produkci trav a jetelovinc.Náklady na výrobu píced.Výroba osiva trav a jetelovine.Využití jetelovin a trav v trávníkářství3.Jednoleté pícniny (dotace 2/2) a.Přehled jednoletých pícninb.Ekonomika pěstování jednoletých pícninc.Výhody a nevýhody pěstování kukuřice seté4.Trvalé travní porosty (dotace 4/4) a.Náklady na výrobu píce z trvalých travních porostůb.Struktura travního ekosystémuc.Obnova trvalých travních porostůd.Rozdíly mezi lučním a pastevním porosteme.Pastevní porosty5.Konzervace silážováním a sušením (dotace 2/2) a.Princip konzervace a silážní aditivab.Náklady na výrobu siláží a senac.Ztráty při konzervaci, skladování a úprava krmiv6.Jadrná krmiva a krmivářský průmysl (dotace 6/6) a.Zdroje jadrných krmivb.Požadavky na jadrná krmivac.Minerální a vitamínové doplňky pro zvířatad.Požadavky pro registracie.Receptury krmných směsí a označování krmných směsíf.Premixy7.Základy výživy hospodářských zvířat (dotace 4/4) a.Základy fyziologie výživy přežvýkavců a monogastrůb.Krmná technikac.Faktory ovlivňující rentabilitu výživyd.Princip sestavování krmných dávek a programy na výpočet krmných dáveke.Kvalita krmiv a úroveň výživy

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost navrhnout účinnou a ekonomicky efektivní obnovu travních porostů-Schopnost vyrobit kvalitní a zdravotně bezpečná objemná krmiva-Znalost surovin a využívaných v krmivářském průmyslu-Znalost významu úprav krmiv a vlivu těchto úprav na ekonomiku chovu-Znalost základních pícnin a jejich využití pro výrobu objemných krmiv

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSKLÁDANKA, J. -- DOLEŽAL, P. -- VYSKOČIL, I.Pícninářství a výroba krmiv - multimediální učební textyonlineZVESELÝ, P. -- ZELENKA, J. -- DOLEŽAL, P. -- ZEMAN, L. -- KOPŘIVA, A. -- MRKVICOVÁ, E.Úpravy krmivVýživa a krmení hospodářských zvířat12006ZDOLEŽAL, P. a kol.Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv : (přednášky)BrnoMendelova univerzita v Brně2010978-80-7375-441-9

Požadavky

Podmínkou ukončení předmětu bude účast na cvičení (20% z celkové známky), poznávání semen jetelovin a obilek trav, kdy student musí poznat 100% předložených vzorků (5% z celkové známky), poznávání základních krmiv, kdy student musí poznat 100% předložených vzorků (10% z celkové známky). Podmínkou ukončení je dále zpracování seminární práce (10% z celkové známky) a její úspěšná obhajoba (10 % z celkové známky). Předmět bude zakončen písemnou zkouškou (student musí tuto zkoušku napsat ze 60%; 30% z celkové známky) a ústní zkouškou. Ústní zkouška následuje pouze v případě úspěšného absolvování písemné zkoušky (15% z celkové známky).

Garant

doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Horký, Ph.D.doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.