Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pivovarnictví (PIVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PIVR - Pivovarnictví, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Historie sladařství a pivovarnictví, požadavky na sladovnický ječmen. Zrno ječmene, morfologická stavba a chemické složení, význam jednotlivých složek. (dotace 2/2)2.Úprava zrna ječmene před vlastní výrobou sladu, máčení a klíčení ječmene. (dotace 2/2)3.Hvozdění zeleného sladu a jeho úprava. Typy sladů, rozdíly ve výrobě. Surogáty a ostatní pomocné látky. (dotace 3/2)4.Chmel, sortiment rozdělení jednotlivých odrůd dle obsahu významných složek. Chmelové výrobky, rozdělení, charakteristika a užití. Voda pro varní proces, charakteristika, složení, význam jednotlivých složek. (dotace 2/2)5.Výroba mladiny. Procesy na varně. Vystírání, zcukřování, scezování, chmelovar, ochlazování a spílání mladiny. (dotace 3/4)6.Výroba piva, hlavní kvašení, dokvašování, stabilizace, plnění a expedice. Sortiment pivovarských výrobků. (dotace 3/2)7.Stroje a zařízení používané k čištění a třídění ječmene pro výrobu sladu. Princip činnosti, ovládací prvky, seřizování a nastavení. (dotace 2/4)8.Speciální stroje a zařízení používané při výrobě sladu.Princip činnosti, ovládací prvky, seřizování a nastavení. (dotace 2/2)9.Stroje a zařízení pro úpravu surovin před varným procesem. Stroje a zařízení používané při vaření piva.Princip činnosti, ovládací prvky, seřizování a nastavení. (dotace 3/2)10.Stroje a zařízení pro skladování a manipulaci se surovinami používanými při vaření piva.Princip činnosti, ovládací prvky, seřizování a nastavení. (dotace 2/2)11.Stroje a zařízení používané při kvašení, filtrování, stabilizaci a balení piva.Princip činnosti, ovládací prvky, seřizování a nastavení. (dotace 2/2)12.Charakteristika linek na vaření piva ve velkých a malých pivovarech.Princip činnosti, ovládací prvky, seřizování a nastavení. (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Samostatné řešení problémů spojených s výrobou sladu a piva

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Samostatné řešení problémů spojených s výrobou sladu a piva

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPROCHÁZKA, S. -- KOSAŘ, K.Technologie výroby sladu a pivaPrahaVýzkumný ústav pivovarský a sladařský200080-902658-6-3ZRICHTER, R. -- HŘIVNA, L. -- RYANT, P.Výživa a hnojení ječmene jarníhoJEČMEN - formy a užitkové směry v České republice1. vydání2006ZBASAŘOVÁ, G. a kol.Pivovarství : teorie a praxe výroby pivaPrahaVydavatelství VŠCHT2010978-80-7080-734-7ZKUNZE, W.Technology Brewing and MaltingVLB Berlin1996DPELIKÁN, M. -- DUDÁŠ, F. -- MÍŠA, D.Technologie kvasného průmysluBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-578-X

Požadavky

Cvičení budou ukončena písemným testem a zápočtem, přednášky pak písemnou, příp. ústní zkouškou.

Garant

prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna

Vyučující

Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.prof. Dr. Ing. Luděk HřivnaIng. Josef Los, Ph.D.