Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská genomika (POGI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POGI - Potravinářská genomika, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod ke genomice, využitelnost v potravinářství a výživě (dotace 2/1)2.Struktura a funkce genů; replikace DNA; transkripce; translace; metabolické procesy v buňce. (dotace 2/1)3.Genom živočichů včetně člověka, genom rostlin, genom mikroorganizmů (dotace 4/2)4.Stálost a dynamika genomů, genetická proměnlivost (dotace 2/1)5.Strukturní a funkční genomika (dotace 2/1)6.Metody analýzy genomů a nové technologie, transkriptomika (včetně DNA microarray), proteomika (včetně 2D gelové elektroforézy), metabolomika; bioinformatika. (dotace 4/2)7.Manipulace s genomem - geneticky modifikované rostliny a živočichové, možnosti jejich detekcí (dotace 2/1)8.Genetická analýza potravin a potravinových zdrojů (detekce genomu druhů až jednotlivce, bezpečnost, autenticita, dohledatelnost potravin) (dotace 2/1)9.Základy nutrigenomiky: vztah mezi výživou, geny a zdravím; dieta a transkripce genů; dieta a stabilita mRNA; dieta a translace mRNA; dieta a post-translační modifikace proteinů; výživa a genový polymorfizmus; výživa a epigenetika. (dotace 4/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Pochopení vztahů mezi výživou, geny a zdravím (nutrigenomika)-Praktické dovednosti práce v laboratoři molekulární genetiky-Schopnost aplikovat znalosti a metody genetiky a genomiky v potravinářství a výživě člověka-Znalost genetické analýzy potravin a potravinových zdrojů

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Pochopení vztahů mezi výživou, geny a zdravím (nutrigenomika)-Praktické dovednosti práce v laboratoři molekulární genetiky-Schopnost aplikovat znalosti a metody genetiky a genomiky v potravinářství a výživě člověka-Znalost genetické analýzy potravin a potravinových zdrojů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKAPUT, J. -- RODRIGUEZ, R L.Nutritional genomics : discovering the path to personalized nutritionHoboken, N.J.Wiley-Interscience2006978-0-471-68319-3ZSNUSTAD, D P. -- SIMMONS, M J. -- MATALOVÁ, A. a kol.GenetikaBrnoMasarykova univerzita2009978-80-210-4852-2DBRIGELIUS-FLOHÉ, R. -- JOOST, H.Nutritional genomics : impact on health and diseaseWeinheimWiley-VCH20063-527-31294-3DSIMMONS, M J. -- SNUSTAD, D P.Principles of Genetics, 5th editionNew YorkJohn Wiley & Sons2008

Požadavky

Zkouška. Zkouška se skládá s písemné a ústní části. Písemná část obsahuje 15 otázek. Na písemnou zkoušku je vyhrazeno 45 minut. Každá otázka je hodnocena 2 body, pro postup na ústní část je třeba získat minimálně 15 bodů. Při ústní části student odpovídá na 2 vylosované otázky. Požadují se teoretické znalosti v souladu se sylabem. Ke zkoušce jsou třeba též znalostí z laboratorních cvičení včetně vysvětlení výsledků. Nutné je odevzdání vypracovaných protokolů z laboratorních cvičení.

Garant

prof. RNDr. Aleš Knoll, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Aleš Knoll, Ph.D.Bc. Ing. Ondrej Škultéty