Předmět Potravinářské inženýrství (POIN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POIN - Potravinářské inženýrství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod, obsah a zaměření předmětu, bilance, vlastnosti tekutin a pevných látek, základní pojmy. (dotace 2/2)2.Jednorozměrné proudění tekutin potrubím, tok reálné tekutiny v systému. (dotace 4/4)3.Sdílení tepla, sdílení tepla při kondenzaci a varu, prostup tepla stěnou. Výměníky, tepelné trubice. (dotace 4/6)4.Separace heterogenních směsí. Míchání. Fluidizace. (dotace 4/2)5.Odparky, absorpce, extrakce, krystalizace, difúze. (dotace 3/2)6.Chlazení, chladicí oběhy. (dotace 4/4)7.Vlhký vzduch, charakteristika vlhkého materiálu, dehydratace vlhkých biologických materiálů. (dotace 7/8)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat a posoudit podmínky dopravy kapalin newtonských a nenewtonských-Schopnost analyzovat interakce potravina – vlhký vzduch a uplatnit znalosti v praxi-Schopnost posoudit technologické procesy v potravinářství z hlediska energetické náročnosti, analyzovat problém i možnosti optimalizace-Schopnost řešit základní problémy technologických linek v oblasti zpracování potravin
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat a posoudit podmínky dopravy kapalin newtonských a nenewtonských-Schopnost analyzovat interakce potravina – vlhký vzduch a uplatnit znalosti v praxi-Schopnost posoudit technologické procesy v potravinářství z hlediska energetické náročnosti, analyzovat problém i možnosti optimalizace-Schopnost řešit základní problémy technologických linek v oblasti zpracování potravin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFELLOWS, P.Food Processing Technology : Principles and PracticeCambridgeWoodhead Publishing20001-85573-533-4ZSINGH, P. -- HELDMAN, D.Introduction to food engineeringLondonAcademic Press20010-12-646384-0ZSINGH, P. -- ROTSTEIN, E. -- VALENTAS, K.Handbook of food engineering practiceBoca RatonCRC Press19970-8493-8694-2ZVITÁZEK, I.Technika sušenia v teórii a v praxi ObilninyNitraSPU v Nitre2011978-80-552-0641-7DŠTENCL, J.Potravinářské inženýrstvíBrnoVysoká škola zemědělská199480-7157-127-X
Požadavky
Písemná a ústní zkouška.Pro získání kreditu je nutné obdržet celkově alespoň 71 bodů ze 100 možných; zkouška tvoří maximálně 55 bodů a semináře maximálně 45 bodů. Semináře zahrnují písemný test a dva projekty. Účast na testu je povinná. Test se bude psát v desátém týdnu semestru.
Garant
doc. Ing. Jiří Štencl, DrSc.
Vyučující
doc. Ing. Jiří Štencl, DrSc.