Předmět Potravinářská mikrobiologie II (POMI2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POMI2 - Potravinářská mikrobiologie II, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Charakteristika oboru, (dotace 2/0)2.Mikroorganismy významné v technické mikrobiologii, zvláště v potravinářství (dotace 8/10) a.Bakterie, mikroskopické houby, kvasinky3.Mikrobiální technologie (dotace 10/10) a.Základy kinetiky růstu mikroorganismů a tvorby jejich produktůb.Mikroorganismy jako průmysloví producenti různých látekc.Enzymy (lokalizace enzymů, jejich sekrece, izolace, stabilizace a imobilizace) a jejich využitíd.Organické kyseliny, aminokyseliny, antibiotika4.Mikrbiologie základních živočišných a rostlinných produktů (dotace 8/8) a.Mikroorganismy jako původci změn a rozkladu potravin a ochrana proti této činnosti mikroorganismůb.Základní způsoby konzervace
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost pracovat v mikrobiologické laboratoři – identifikace mikroorganismů, mikrobiologická analýza potravin-student umí identifikovat mikroorganismy, umí provádět základní mikrobiologickou analýzu potravin-Student zná mikroorganismy významné v technické mikrobiologii, mikrobiální technologie a způsoby konzervace-získání základních profesních znalostí pro hodnocení mikrobiologické kvality potravin-znalost mikroorganismů jako původců změn a rozkladu potravin a ochrany proti této činnosti mikroorganismů a patogenním mikroorganismům
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGÖRNER, F. -- VALÍK, L.Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálného pôvodu, ktorých zárodky sú prenášané poživatinamiBratislavaMalé Centrum200480-967064-9-7ZŠILHÁNKOVÁ, L.Mikrobiologie pro potravináře a biotechnologyPrahaAcademia200280-200-1024-6DOKAFOR, N.Modern industrial microbiology and biotechnologyEnfield, NHScience Publishers2007978-1-57808-434-0DJAY, J M. -- LOESSNER, M J. -- GOLDEN, D A.Modern food microbiologyNew YorkSpringer Science+Business Media20050-387-23180-3DDEAK, T.Handbook of food spoilage yeastsBoca Raton, FLCRC Press2008978-1-4200-4493-5DDOYLE, M P.Food Microbiology : Fundamentals and FrontiersHerndonASM Press20011-55581-208-2DPICHHARDT, K.LebensmittelmikrobiologieBerlinSpringer-Verlag19933-540-56137-4DŠROUBKOVÁ, E.Technická mikrobiologieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199680-7157-226-8
Požadavky
Zápočet: odevzdání vypracovaných protokolů, povinná účast na cvičeních, napsání zápočtového testu (10 otázek) na 80 %.Zkouška: ústní zkouška s písemnou přípravou cca 45 min.(3 základní otázky, popřípadě doplňující otázky)celková úspěšnost min 65%.
Garant
Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.
Vyučující
Ing. Lenka DetvanováIng. Libor Kalhotka, Ph.D.