Předmět Potraviny rostlinného původu (PORP-D)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PORP-D - Potraviny rostlinného původu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Mlýnské zpracování chlebových obilovin, ječmen, kukuřice, pohanky a prosa. Zbytky a odpady mlýnského zpracování. Mlýnské výrobky a jejich charakteristika, užití mlýnských výrobků. (dotace 2/2)2.Pekárenské technologie, výroba jemného a trvanlivého pečiva. Uplatnění zlepšujících přípravků při výrobě. Snack výrobky. Rozdělení výrobků. Výroba těstovin, suroviny, požadavky. (dotace 4/4)3.Brambory a jejich zpracování. Výrobky z brambor. Požadavky na surovinu, úprava před zpracováním, výrobky vlhké, zmrazené, smažené, sušené, směsné. Zpracovatelské linky. (dotace 2/2)4.Technologie škrobárenství. Požadavky na surovinu, výroba bramborového škrobu. Výroba škrobu z pšenice a kukuřice.Výrobky ze škrobu. Deriváty škrobu, škrobové hydrolyzáty, dextriny, modifikované škroby, škrobový sirup, glukosa a jejich užití v potravinářství a jiných odvětvích. (dotace 4/4)5.Technologie cukrovarství. Historie, význam, současný stav, produkce cukru a cukrovky, anatomická stavba a chemické složení cukrovky.Výroba sladkých řízků, žezačky, těžení difůzní šťávy, extraktory. Vápenka, epurace, čištění řepné šťávy, čeření, saturace, filtrace.Rafináda, požadavky. Balení a skladování, kontrola výroby, zbytky a odpady cukrovarské výroby, melasa a její využití. Výroba třtinového cukru. (dotace 2/2)6.Lehká šťáva, odpařování šťáv, odparka, těžká šťáva, vaření cukrovin, základy krystalizace, postup vaření.bílého zboží, afinace, kléry, odbarvování, rafinace, výrobní schémata. Výroba rafinády. (dotace 2/2)7.Technologie výroby čokolády a cukrovinek. Kakaové boby a jejich úprava. výroba kakaové hmoty, čokoládové hmoty a její zušlechťování, temperace, formování. výroba kakaového prášku.Cukrovinky nečokoládové. (dotace 2/2)8.Výroba sladu. Požadavky na surovinu. Máčení, klíčení a pochody při klíčení. Popis jednotlivých operací a změn ve struktuře a chemickém složení sladovaného zrna. (dotace 2/2)9.Pivovarnictví. Suroviny (slad, chmelové výrobky, voda). Výroba mladiny. Pochody ve varně (vystírání, rmutování, scezování, vaření mladiny, chlazení). Výroba piva. Hlavní kvašení, pochody při kvašení, pivovarské kvasinky. Dokvašování a zrání piva. Úprava piva před stáčením. Hodnocení piva. (dotace 2/2)10.Výroba lihu. Suroviny (melasa, brambory, obiloviny, apod.). Příprava zápary. Mikroorganismy v lihovarství, lihové kvašení, destilace, pochody. Výroba lihovin. (dotace 2/2)
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBASAŘOVÁ, G. -- HLAVÁČEK, I.České pivoPrahaNuga199980-85903-08-3ZBASAŘOVÁ, G. a kol.Pivovarství : teorie a praxe výroby pivaPrahaVydavatelství VŠCHT2010978-80-7080-734-7ZPELIKÁN, M. -- HŘIVNA, L. -- HUMPOLA, J.Technologie sacharidůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199980-7157-407-4ZKUČEROVÁ, J.Technologie cereáliíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-811-8ZHAMROVÁ, L.Technologie zemědělského lihovarstvíPrahaSNTL1988
Požadavky
zkouška
Garant
prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna
Vyučující
Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.prof. Dr. Ing. Luděk Hřivnadoc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.