Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská legislativa 1 (POTLE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POTLE1 - Potravinářská legislativa 1, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní právní předpisy v potravinářské legislativě (dotace 6/0) a.Český zákon o potravináchb.Veterinární zákonc.Zákon o státní zemědělské a potravinářské inspekci2.Vybrané prováděcí předpisy v kompetenci Ministerstva zdravotnictví (dotace 14/0) a.Nutriční hodnota potravin; potraviny pro zvláštní výživu; doplňky stravy, potravní doplňkyb.Ozařování potravinc.Mikrobiologické požadavky na potravinyd.Kontaminující a toxikologicky významné látkye.Přídatné a pomocné látky; látky určené k aromatizacif.Rezidua pesticidů; rezidua veterinárních léčiv a biologicky aktivních látekg.Hygienické požadavky na prodej potravin3.Vybrané prováděcí předpisy v kompetenci Ministerstva zemědělství (dotace 6/7) a.Veterinární požadavky na živočišné produktyb.Stanovení kritických bodů při výrobě potravinc.Přehled komoditních vyhlášek4.Systémy zajišťování jakosti v potravinářství (dotace 2/7) a.Obecný model zajišťování jakosti podle norem ISO 9000; QM systém v potravinářství

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémyOborově specifické kompetence: -Být zodpovědný za dodržování hygienických požadavků na potraviny a suroviny dané legislativou-Nést odpovědnost za hygienické a technologické parametry surovin a potravin-Řídit technologický postup zpracování surovin, výroby a prodeje potravin po stránce hygienické a legislativní-Schopnost identifikovat nebezpečí a posoudit jeho vliv na zdraví člověka-Schopnost posoudit, zda je výrobní činnost v souladu s potravinovým právem-Znalost základních právních norem používaných v potravinářství (ČR, EU)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOLEKTIV, Sbírka zákonů České republikyonlineDAnonym, Vyhlášky č. 450/2004 Sb., 54/2004 Sb., 4/2008 Sb., 133/2004 Sb., 305/2004 Sb., 447/2004 Sb., 225/2008 Sb., 273/2000 Sb., 113/2005 Sb.; Sbírka zákonů Anonym, Zákon č. 110/1997 Sb., Sbírka zákonů Anonym, Zákon č. 146/2002 Sb., Sbírka zákonů, 2002 Anonym, Zákon č. 166/1999 Sb.DNařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002, 852/2004 Nařízení Komise č. 2073/2005

Požadavky

Písemná zkouška.Zkouška trvá 60 minut, má 4 části. V každé části musí student uspět (nesmí mít 0 bodů). Celková úspěšnost je 75 %.

Garant

MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.