Předmět Pěstování technických plodin (POTP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POTP - Pěstování technických plodin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Biologická charakteristika okopanin. (dotace 2/3) a.Agrobiologická charakteristika okopanin, rozdělení.Zvláštnosti zakládání porostů tzv. sponových plodin.Tvorba výnosu. Význam, biologie a tvorba výnosu brambor. Výživa a hnojení. Využití brambor a jejich produktů, užitkové směry, odrůdy. b.Rozdělení okopanin - brambory. Morfologický popis rostliny bramboru. Stanovení potřeby sadby. Stanovení stolní hodnoty konzumních brambor, ve smyslu vyhlášky Zákona o potravinách. Ukázka a rozlišovací znaky odrůdového sortimentu brambor. 2.Agrotechnická charakteristika okopanin. Ukazatelé jakosti brambor. (dotace 2/3) a.Zařazení do osevního postupu, základní příprava půdy na podzim, předseťová příprava půdy. Výsadba a organizace porostů, ošetřování během vegetace. Různé formy kultivace a ošetřování porostů. Sklizeň, posklizňová úprava a skladování.b.Praktické stanovení stolní hodnoty vybraných vzorků stolních odrůd brambor. Hodnocení průmyslových a krmných brambor. Praktické stanovení škrobnatosti brambor. Agrobiologická kontrola porostů. . Hodnocení sklizně a sklizňových ztrát brambor. 3.Ostatní hlíznaté okopaniny. Semenné okopaniny, jejich morfologie a semenářství. (dotace 2/3) a.Sadbové oblasti, zvláštnosti agrotechniky při množení sadby. Ostatní hlíznaté okopaniny. Semenné okopaniny, zakládání porostů, organizace porostů (vzcházivost, vzešlost, mezerovitost, přehuštění, využití matematického modelu).b.Semenné okopaniny, morfologický popis hlavních zástupců. Semenářství semenných okopanin. Výpočet výsevního množství osiva. 4.Agrotechnika cukrovky. (dotace 2/3) a.Cukrovka, biologie a tvorba výnosu a kvality, význam, příčiny stagnace, cukerný řád, využití výnosového potenciálu odrůd, typy cukrovky a odrůdy.b.Pieperova zkouška. Stanovení stupně jednoklíčkovosti u geneticky jednoklíčkových odrůd cukrovky. Organizace porostů cukrovky. Stanovení vzešlosti, mezerovitosti a přehuštění porostu cukrovky. 5.Agrotechnika cukrovky. Kvalita řepné bulvy. (dotace 2/3) a.Pěstitelská technologie cukrovky. Zvláštnosti technologie při pěstování na osivo. Sklizeň cukrovky, způsoby sklizně.b.Rozbor bulev cukrovky, krmné řepy a čekanky. Výpočet indexu délky a tvaru bulev cukrovky. Refraktometrické stanovení sušiny řepné šťávy. Ztráty při sklizni cukrovky. Rozdílnost sklizně cukrovky a krmné řepy. 6.Agrotechnika ostatních semenných okopanin. Morfologie olejnin. (dotace 2/3) a.Ostatní semenné okopaniny-krmná řepa, čekanka, krmná mrkev, tuřín, vodnice a brukvovité druhy. Význam, sklizeň, skladování.b.Olejniny: morfologie druhů olejnin , poznávání semen, metody rozlišení druhů olejnin z čeledi brukvovitých. Semenářství olejnin.7.Olejniny. (dotace 2/3) a.Olejniny, biologická charakteristika, význam, rozsah pěstování, agroekologické podmínky.b.Řepka - význam, rozsah pěstování,agroekologické podmínky. agrobiologická kontrola, makrofenologie, mikrofenologie, složení semene, kvalitativní hodnocení při nákupu.8.Průmyslové využití olejnin. Mák (dotace 2/3) a.Olejochemie, bionafta, úloha ozimé řepky. Mák, odrůdy, zařazení v osevním postupu, rozsah pěstování, technologie pěstování, využití máku, zpracování makovinyb.Agrobiologická kontrola. Odrůdová skladba. Kvalitativní hodnocení máku a makoviny9.Význam, biologie a tvorba výnosu slunečnice. (dotace 2/3) a.Slunečnice roční, odrůdy, zařazení v osevním postupu, rozsah pěstování, technologie pěstování, využití slunečnice, složení oleje.b.Morfologie, typy olejný a cukrářský, růstové fáze, etapy organogeneze, agrobiologická kontrola, hodnocení při nákupu. Stanovení slupkatosti.10.Ostatní olejniny (dotace 2/3) a.Hořčice bílá, sarepská a černá, odrůdy, zařazení v osevním postupu, rozsah pěstování, využití hořčice v různých odvětvích, technologie pěstování. Hořčice jako meziplodina.b.Poznávání dalších druhů olejnin(světlice barvířská, lnička setá, ostropestřec,atd.)11.Přadné rostliny (dotace 2/3) a.Přadné rostliny. Druhy ve světě a u nás, význam. Přadný len, odrůdy, zařazení v osevním postupu, technologie pěstování, využití lnu pro různé zpracování.b.Olejný len, rozsah pěstování, technologie pěstování, využitíc.Konopí seté, odrůdy, technologie pěstování, využití.12.Další druhy technických plodin. (dotace 2/3) a.Světlice barvířská, lnička setá, olejnička, sléz, šťovík, konopí, amarantus další),možnosti jejich využití.Postup při pěstování těchto plodin, zláštnosti pěstování víceletých technických plodin.13.Chmel otáčivý. (dotace 2/3) a.Chmel otáčivý. Význam, rozsah pěstování ve světě a u nás, pěstitelské oblasti, zakládání chmelnic, ošetřování produkčních chmelnic, sklizeň a posklizňová úprava.b.Terénní cvičení.14.Léčivé aromatické a kořeninové rostliny. (dotace 2/3) a.Léčivé aromatické a kořeninové rostliny, definice, rozdělení, rozsah pěstování.
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Osvojit si moderní zásady kvalitativního hodnocení technických plodin -Schopnost výběru vhodných technických plodin do rozdílných pěstitelských podmínek-Základní profesní znalosti a dovednosti moderního pěstování technických plodin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2000978-80-7375-230-922008ZHOUBA, M. -- HOSNEDL, V.Osivo a sadba : praktické semenářství[Praha]Martin Sedláček200280-902413-6-0ZHOSNEDL, V. -- VAŠÁK, J. -- MEČIAR, L.Rostlinná výroba - II : (Luskoviny, olejniny)PrahaČZU199880-213-0153-8DJŮZL, M. -- PULKRÁBEK, J. -- DIVIŠ, J. a kol.Rostlinná výroba. : (Okopaniny) . IIIBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-446-5DHOUŠŤ, M. -- SMUTNÝ, V. -- PROCHÁZKOVÁ, B. -- NEUDERT, L. -- LUKAS, V. -- ILLEK, F.Vliv agrotechnických zásahů na udržení půdní úrodnosti.Kukuřice praxi 201414Brno12--22
Požadavky
Zápočet formou testu a obhajoby seminární práce. Písemná, respektive ústní zkouška. Písemná zkouška 4 otázky, požadavek na 60 % správných odpovědí. Ústní zkouška 30-40 minut, požadavek na 60 % správných odpovědí.
Garant
prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.
Vyučující
prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.Ing. Blanka Kocourková, CSc.