Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování okopanin a olejnin (POTP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POTP1 - Pěstování okopanin a olejnin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Biologická a agrotechnická charakteristika okopanin. (dotace 2/2) a.Rozdělení okopanin, produkční charakteristika.Délka vegetační doby, řazení do OP, požadavky na zpracování půdy.b.Růst a vývoj okopanin, výnosotvorné prvky, hodnocení produkce druhů a odrůd okopanin (typy a užitkové směry).Rozdíly v hnojení. Zralost okopanin. Pěstování osiva a sadby. Zvláštnosti zakládání porostů "sponových plodin".2.Význam, biologie a tvorba výnosu brambor. (dotace 2/2) a.Využití brambor a jejich produktů, užitkové směry, odrůdy. Tvorba výnosu, vliv průběhu počasí na kolísání výnosů a kvality produkce.b.Průběh růstu a vztah ke kultivačním pracem.3.Pěstování bramboru. (dotace 2/2) a.Diferenciace dávek živin z průmyslových hnojiv dle délky vegetační doby a užitkových směrů. Mechanická, chemická a biologická příprava sadby. Zařazení do OP, základní příprava půdy na podzim.b.Předseťová příprava půdy. Výsadba.4.Sklizeň a posklizňová úprava brambor. (dotace 2/2) a.Sklizeň brambor. Plná a omezená kultivace porostů, ošetření proti škodlivým činitelům.b.Posklizňová úprava, skladování.5.Sadba brambor.Ostatní hlíznaté okopaniny. (dotace 2/2) a.Obměna sadby, sadbové oblasti, zvláštnosti agrotechniky množitelských porostů. Ranobramborářské oblasti, zvláštnosti agrotechniky velmi raných odrůd brambor.b.Ostatní hlíznaté okopaniny -- topinambur a jakon.6.Semenné okopaniny. (dotace 2/2) a.Zvláštnosti zakládání porostů semenných okopanin. Klíčivost a vzcházivost osiva, vzešlost porostu. Distribuce obsazených a prázdných úseků řádků.b.Mezerovitost a přehuštění porostu. Využití matematického modelu.7.Význam, biologie a tvorba výnosu cukrovky. (dotace 2/2) a.Hospodářský význam, příčiny stagnace, rezervy v produkci a kvalitě. Vyžívání výnosotvorného potenciálu odrůd.b.Dynamika tvorby výnosů a kvality, typy a odrůdy cukrovky.8.Agrotechnika cukrovky. (dotace 2/2) a.Vývoj technologií pěstování, požadavky na osivo, jeho kvalitu, vzdálenost výsevu v řádku. Vzešlost porostu, ruční práce (jednocení, okopávky) a pesticidyb.Řazení v OP, příprava půdy, hnojení, osivo, výsev cukrovky. Protierozní agrotechnika. Ochrana vzcházející řepy. Jednocení, ošetřování porostů během vegetace, závlaha.9.Krmná řepa a ostatní semenné okopaniny. (dotace 2/2) a.Stav a výhled v pěstování krmné řepy u nás a v zahraničí. Typy a odrůdy. Zvláštnosti agrotechniky. Velkovýrobní technologie pěstování a skladování.b.Pěstování čekanky, krmné mrkve, krmné kapusty, tuřínu a vodnice.10.Olejniny (dotace 2/2) a.Rozsah a význam pěstování ve světě a u nás, druhová skladba, rozdělení podle obsahu mastných kyselin.b.Olejochemie a využití jednotlivých druhů olejů.11.Řepka, mák, slunečnice. (dotace 4/4) a.Stav a výhled pěstování u nás a v zahraničí. Zvláštnosti agrotechniky se zaměřením na kvalitu produkce.b.Odrůdy, technologie a rozsah pěstování.12.Len olejný, hořčice bílá a další netradiční olejniny (tykev olejná, světlice barvířská, katrán habešský, lnička setá a další). (dotace 4/4) a.Odrůdy, technologie a rozsah pěstování.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Osvojit si moderní zásady kvalitativního hodnocení okopanin -Osvojit si moderní zásady kvalitativního hodnocení olejnin -Schopnost výběru vhodných okopanin do rozdílných pěstitelských podmínek-Schopnost výběru vhodných olejnin do rozdílných pěstitelských podmínek-Základní profesní znalosti a dovednosti moderního pěstování okopanin a olejnin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J.Speciální pprodukce rostlinnáMZLU v BrněMZLU v Brně 2008978-80-7375-230-9ZVAŠÁK, J. a kol.MákPrahaPowerprint2010978-80-904011-8-1ZBARANYK, P. -- FÁBRY, A. a kol.Řepka : pěstování, využití, ekonomikaPrahaProfi Press2007978-80-86726-26-7ZVOKÁL, B. a kol.Pěstování bramborPrahaAgrospoj200480-239-4235-2ZPULKRÁBEK, J. a kol.Řepa cukrová : pěstitelský rádceČeské BudějoviceKurent2007978-80-87111-00-0ZWAYNE, S.Crop ProductionUSA, New YorkJohn Wiley19950-471-07972-3DPRUGAR, J.Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletíPrahaVÚPS a ČAZV2008978-80-86576-28-2DVOKÁL, B. -- ČEPL, J. -- HAMOUZ, K.Konzumní brambory na poli, zahradě a v kuchyni Havlíčkův BrodVÚB Havlíčkův Brod2009

Požadavky

Povinná účast na cvičení, odevzdání projektu - vybraný druh okopanin a olejnin, zápočtový test sestavený z jednotlivých okruhů výuky na 80%, ústní zkouška, u které budou položeny 3 otázky.

Garant

prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Elzner, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.