Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování rostlin 1 (PRO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRO1 - Pěstování rostlin 1, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod. Charakteristika rostlinné produkce v ČR a v EU. Úkoly cíle vývoje. (dotace 2/2) a.Rozdělení polních plodin do skupin podle povahy poskytovaných produktů, růst a vývoj plodin, kriteria jejich sledování (fenologické stupnice)2.Produkční procesy-tvorba výnosu (dotace 2/2) a.Výnosotvorné prvky, tvorba a redukce, kompenzační vztahy, autoregulace porostu.Řízení výnosotvorného procesu. Rozdělení obilnin.b.Základy semenářství, uznávací řízení, certifikace osiv.3.Obilniny I. skupiny (dotace 2/2) a.Biologická charakteristika, agroekologické požadavky obilnin , konzumní a krmná hodnota, využití produkce a obchod s komoditami.4.Obilniny 2. skupiny (dotace 0/2) a.Biologická charakteristika, agroekologické požadavky, kvalita a využití produkce, obchod s komoditami.5.Luskoviny. (dotace 2/2) a.Biologická charakteristika, agroekologické požadavky, využití produkce a obchod. Základy integrovaného pěstování luskovin.6.Olejniny. (dotace 2/2) a.Biologická charakteristika, agroekologické požadavky, využití produkce a obchod.Základy integrovaného pěstování hlavních druhů olejnin.7.Biologická a pěstitelská charakteristika okopanin. (dotace 2/2) a.Rozdělení okopanin, produkční charakteristika, růst a vývoj, tvorba výnosu, využití produkce.8.Brambory - biologie, tvorba výnosu, agrotechnika. (dotace 2/2) a.Užitkové směry, konzumní hodnota výrobků z brambor, hodnocení kvality, obchod. Zásady výroby sadby.9.Cukrovka, krmná řepa. (dotace 2/2) a.Biologické požadavky, význam a kvalita produkce, tvorba výnosu, technologie pěstování a sklizně, trendy.10.Přadné rostliny. (dotace 2/2) a.Význam, agrobiologická charakteristika, požadavky, využití produkce, základy technologie pěstování, posklizňové ošetření a zpracování lnu a konopí.11.Chmel. (dotace 2/2) a.Význam, agrobiologická charakteristika, požadavky, hodnocení a využití produkce, základy technologie pěstování.12.Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny. (dotace 2/2) a.Význam, rozdělení, charakteristika velkoplošně pěstovaných druhů.Pěstování a využití.13.Energetické využití rostlinné produkce. (dotace 2/2) a.Formy bioenergie, požadavky na rostlinné produkty, úprava a využití. Zásady pěstování energetických rostlin.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-odhodlání k úspěchu-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost výběru odrůd a osiv pro konkrétní využití produkce -Znalost pěstování chmele, léčivých rostlin a energetických rostlin-Znalost technologie pěstování hlavních plodin-Znalost technologie pěstování obilnin, luskovin, olejnin a okopanin-Znalost tvorby výnosů obilnin, luskovin, olejnin a okopanin-Znalost základních kvalitativních ukazatelů pro nákup agrokomodity -Znalosti o možnostech využití produkce odrůd hospodářsky důležitých plodin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J.Speciální pprodukce rostlinnáMZLU v BrněMZLU v Brně 2008978-80-7375-230-9ZCHLOUPEK, O.Pěstování a kvalita rostlinMZLU v Brně MZLUv Brně 2009978-80-7157-897-0DWRIGLEY, C.Encyklopedia of Grain Science Oxfordelsevier20040-12-765490-9DABDEL-AAL, E.Speciality grains for food a feedSt. Paul Minesota, USAAmerican Association20051-891127-41-1

Požadavky

Zkouška (písemná a ústní část).Požadavky na zápočet: úspěšné (60 % správných odpovědí)tři dílčí písemné 20 minutové testy, termíny psaní: 5., 8. a 11. týden semestru, odevzdání tří protokolů, absolvování terénního cvičení.Požadavky na zkoušku: úspěšný test (alespoň 7 správných odpovědí z 12 otázek, tj. 58 %), znalost semen kulturních plodin, znalost odpřednášených témat.

Garant

doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.Ing. Jana KlimešováIng. Tomáš Středa, Ph.D.Ing. Eva Vintrlíková