Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování rostlin pro nepotravinářské účely (PRPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRPN - Pěstování rostlin pro nepotravinářské účely, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do předmětu. Stav a struktura rostlinné produkce ve světě a v ČR. Plodiny pěstované na zemědělské a orné půdě. (dotace 2/1)2.Od deficitní zemědělské produkce po nadprodukci. Možnosti řešení nadprodukce. (dotace 2/1)3.Druhy pro dlouhodobé uvádění půdy do klidu. Jejich nároky a pěstitelská technologie. (dotace 2/2) a.Představení hlavních druhů plodin a rostlin, používaných v ČR pro nepotravinářské aplikace formou kolekce rostlin a semen.4.Pěstování a využití škrobnatých plodin pro nepotravinářské účely. (dotace 2/2)5.Pěstování a využití cukernatých plodin pro nepotravinářské účely. (dotace 2/2)6.Pěstování a využití proteinových plodin pro nepotravinářské účely. (dotace 2/2)7.Pěstování a využití olejnatých plodin pro nepotravinářské účely. (dotace 4/2)8.Pěstování a využití plodin s celulózou, hemicelulózou a ligninem pro nepotravinářské účely. Jednoleté a víceleté druhy. (dotace 4/2)9.Pěstování a využití LAKR a barvířských plodin pro nepotravinářské účely. (dotace 2/2)10.Plodiny a pěstitelské postupy plodin pro posílení mimoprodukčních funkcí rostlinné produkce. (dotace 2/2)11.Nepotravinářská produkce v praxi. Situace, konkrétní příklady, zkušenosti, problémy, výhody. (dotace 2/2) a.Přednáška odborníka z praxe.12.Exkurze do praxe: bioplynová stanice a plantáž rychle rostoucích dřevin. (dotace 2/8)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Dovednost v provádění agrotechnických zásahů při pěstování rostlin pro nepotravinářské využití.-Schopnost poradenství v oblasti nepotravinářské produkce na orné půdě-Znalost biologie a nároků rostlin pro nepotravinářské využití.-Znalost druhů vhodných pro nepotravinářské využití v České republice.-Znalost specifik nepotravinářské produkce.-Znalost technologických parametrů biomasy pro nepotravinářské aplikace.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Dovednost v provádění agrotechnických zásahů při pěstování rostlin pro nepotravinářské využití.-Schopnost poradenství v oblasti nepotravinářské produkce na orné půdě-Znalost biologie a nároků rostlin pro nepotravinářské využití.-Znalost druhů vhodných pro nepotravinářské využití v České republice.-Znalost specifik nepotravinářské produkce.-Znalost technologických parametrů biomasy pro nepotravinářské aplikace.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMOUDRÝ, J. -- STRAŠIL, Z.Pěstování alternativních plodin : (učební texty)České BudějoviceJihočeská univerzita199980-7040-383-7ZSTŘEDA, T. -- STRAŠIL, Z.Pěstování rostlin pro nepotravinářské účely : speciální částBrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7509-005-8DROSILLO-CALLE, F. -- GROOT, P D. a kol.The biomass assessment handbook : bioenergy for a sustainable environmentLondon [u.a.]Earthscan2007978-1-84407-285-9

Požadavky

Účast na cvičeních minimálně 75 %. Předložení a obhájení projektu (25 % závěrečného hodnocení). Ústní zkouška 30 minut (náplň přednášek) 75 % závěrečného hodnocení.

Garant

Ing. Tomáš Středa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Středa, Ph.D.