Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování technických a speciálních plodin (PTEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PTEP - Pěstování technických a speciálních plodin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Charakteristika technických a speciálních plodin, energetických plodin, rozdělení, pěstitelská opatření, energetické plodiny. (dotace 4/2)2.Chmel - naše nejvíce pěstovaná technická plodina. Pěstování a využití chmele. Rozdíly při pěstování na nízkých konstrukcích. (dotace 2/2)3.Pěstování a využití přadných rostlin. Rozdělení, pěstování přadného a olejného lnu. Pěstování konopí. (dotace 4/4)4.Legislativní opatření pro pěstování máku setého a konopí pro technické využití ve farmacii. (dotace 2/2)5.Ostropestřec mariánský botanická a biologická charakteristika, pěstování. Námel, botanická a biologická charakteristika, pěstování. (dotace 4/4)6.Pěstování a využití léčivých, aromatických a kořeninových rostlin pro další zpracování. Obsahové látky. Posklizňová úprava, sušení, kvalitativní hodnocení, možnosti využití odpadů po čištění. Technicky zpracovávané druhy koření, kmín, koriandr, fenykl, majoránky - způsoby pěstování a posklizňová úprava. (dotace 8/8)7.Pěstování rostlin využitelných pro výrobu barviv. (dotace 2/4)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Student získá znalosti o přadných rostlinách-Student se seznámí s možnostmi využití rostlin farmacii-Student se seznámí s možnostmi využití rostlin pro výrobu barviv-Student se seznámí s možnostmi využití rostlin v kosmetice-Znalosti o druzích rostlin využitelných v energetice-Znalosti o pěstování chmele a požadavcích na jeho kvalitu-Znalosti o pěstování rostlin využitelných pro technické a speciální účely s ohledem na požadovanou kvalitu pro další zpracování.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Student získá znalosti o přadných rostlinách-Student se seznámí s možnostmi využití rostlin farmacii-Student se seznámí s možnostmi využití rostlin pro výrobu barviv-Student se seznámí s možnostmi využití rostlin v kosmetice-Znalosti o druzích rostlin využitelných v energetice-Znalosti o pěstování chmele a požadavcích na jeho kvalitu-Znalosti o pěstování rostlin využitelných pro technické a speciální účely s ohledem na požadovanou kvalitu pro další zpracování.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2000978-80-7375-230-922008ZFELKLOVÁ, M. -- KOCOURKOVÁ, B.Pěstování léčivých rostlin : (pro farmaceuty)BrnoVeterinární a farmaceutická univerzita200380-7305-458-2ZPETŘÍKOVÁ, V.Pěstování rostlin pro energetické účelyMinisterstvo zemědělství200580-239-5497-0ZHOSNEDL, V. -- VAŠÁK, J. -- MEČIAR, L.Rostlinná výroba - II : (Luskoviny, olejniny)PrahaČZU199880-213-0153-8

Požadavky

Písemná, respektive ústní zkouška. Písemná zkouška 4 otázky, požadavek na 60 % správných odpovědí. Ústní zkouška 30-40 minut, požadavek na 60 % správných odpovědí.

Garant

prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc.Ing. Helena Pluháčková, Ph.D.