Předmět Provozní vody v potravinářském průmyslu (PVOP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVOP - Provozní vody v potravinářském průmyslu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Vodní hospodářství potravinářského průmyslu (dotace 2/1) a.Zásobování průmyslových závodů vodoub.Platby za voduc.Likvidace odpadních vod2.Vodohospodářské orgány a jejich působnost (dotace 4/2) a.Legislativa3.Jakost vody používané v potravinářském průmyslu (dotace 4/2) a.Požadavky na množství a jakost vody v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslub.Zásobování potravinářských závodů vodou4.Odpadní vody jednotlivých potravinářských oborů (dotace 6/4) a.Specifikace jednotlivých druhů odpadních vod, vlastnostib.Vznik odpadních vodc.Vyjadřování znečištěníd.Snižování množství a znečištění odpadních vod5.Způsoby čištění, likvidace a využití odpadních vod (dotace 2/1) a.Mechanické čištění, samočištění, stabilizační nádrže, stabilizační rybníky, závlahyb.Chemické čištění, anaerobní čištění, biologická filtrace, aktivace, společné čištění v městské kanalizační čistírně odpadních vod, terciární čištění6.Využití a likvidace kalu (dotace 2/1) a.Náklady na čištění odpadních vod7.Kontrola vodního hospodářství potravinářských závodů (dotace 2/1) a.Vodohospodářská kontrolab.Měření a vzorkování, kontrolní stanoviště
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat technologické problémy související s vodním hospodářstvím při výrobě potravin-Schopnost vyhledávat, porozumět a aplikovat příslušnou legislativu z oblasti vod při výrobě potravin-Znalost požadavků na množství a jakost vody v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslu-Znalosti o vzniku, čištění odpadních vod vznikajících v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslu
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGRADY, C P L. a kol.Biological wastewater treatmentBoca RatonTaylor & Francis2011978-0-8493-9679-3ZSMITH, P G. -- SCOTT, J S.Dictionary of water and waste managementOxfordButterworth Heinemann20020-7506-4638-1DADAM, J. Metody chemické analýzy vodPrahaSPN1977DHORÁKOVÁ, M. -- LISCHKE, P. -- GRUNWALD, A.Chemické a fyzikální metody analýzy vodPrahaSNTL1986DHANÁČKOVÁ, J.Analytika vody Praha SNTL1965DHOFMAN, P.Jednotné metody chemického rozboru vodPraha SNTL1965DET AL, -. -- JAVORSKÝ, P.Rozbory vod a ovzduší v zemědělstvíPraha SZN1990
Požadavky
K zápočtu vypracování seminární práce a absolvování terénních cvičení.Zkouška písemná (5 otázek) a ústní na minimálně 70 %.
Garant
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.Ing. Radomír Polcar