Předmět Pěstování a výživa rostlin (PVR-TP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PVR-TP - Pěstování a výživa rostlin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Obdělávání polí. (dotace 3/3) a.Půdní fond, výrobní oblasti, současný stav rostlinné produkce, vývojové tendence, vegetační a produkční faktory, agrotechnické zásahy.b.Systémy hospodaření, střídání plodin, nároky plodin, meziplodiny.c.Zpracování půdy, minimalizace zpracování půdy, zakládání porostů, plevele a jejich regulace.2.Pěstování a kvalita rostlin. (dotace 8/8) a.Lidské živiny, přirozené toxiny a polutanty. Kvalita a bezpečnost potravinářských surovin.b.Historický vývoj a současný stav našeho zemědělství. Vlivy působící na kvalitu. Konzumní hodnota a výrobky z obilovin.c.Kvalita pšenice, žita, triticale, ječmene, ovsa, kukuřice a pseudocereálií.d.Pěstování obilnin (pšenice, žito, tritikale, ječmen a oves).e.Pěstování kukuřice. Konzumní hodnota a výrobky z luštěnin. Pěstování luskovin.f.Konzumní hodnota a výrobky z olejnin. Pěstování olejnin.g.Konzumní hodnota a výrobky z brambor. Pěstování bramboru. Technická hodnota a výrobky z cukrovky.h.Pěstování cukrovky. Přadné rostliny. Využití plodin k technickým a energetickým účelům. Ekologické zemědělství.3.Skladištní škůdci. (dotace 1/1)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za hygienické a technologické parametry surovin a potravin-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny pro potravinářskou výrobu-Řídit pěstování kvalitních potravinářských surovin požadováním vhodného pěstitelského postupu a výběrem odrůd vhodných pro potravinářské využití-Znalost pěstování obilnin, olejnin a okopanin a posouzení jejich kvality pro potravinářské účely
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za hygienické a technologické parametry surovin a potravin-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny pro potravinářskou výrobu-Řídit pěstování kvalitních potravinářských surovin požadováním vhodného pěstitelského postupu a výběrem odrůd vhodných pro potravinářské využití-Znalost pěstování obilnin, olejnin a okopanin a posouzení jejich kvality pro potravinářské účely
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCHLOUPEK, O. -- PROCHÁZKOVÁ, B. -- HRUDOVÁ, E.Pěstování a kvalita rostlinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2005978-80-7157-897-02009ZWAYNE, S.Crop ProductionUSA, New YorkJohn Wiley19950-471-07972-3ZZIMOLKA, J. a kol.Pšenice : pěstování, hodnocení a užití zrnaPrahaProfi Press200580-86726-09-6
Požadavky
Povinná účast na cvičeních. Před zkouškou písemný test - z 11 otázek musí být minimálně 6 zodpovězeno správně. Obhajoba projektu je součástí zkoušky. Projekt zpracuje každý student podle své volby na téma Pěstování kvalitních potravinářských plodin (od setí po marketing). Často si studenti vybírají plodinu, které se v oblasti jejich původu nejvíce pěstuje. Pokud byl test i obhajoba úspěšné, vytáhne si student dvě otázky pro ústní zkoušku.
Garant
Ing. Tomáš Středa, Ph.D.
Vyučující
Ing. Natálie Březinová Belcredi, Ph.D.Mgr. Ing. Eva Hrudová, Ph.D.Ing. Jana KlimešováIng. Blanka Procházková, CSc.doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.Ing. Tomáš Středa, Ph.D.Ing. Eva Vintrlíková