Předmět Koření, zdroje, pěstování a zpracování (PZKO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZKO - Koření, zdroje, pěstování a zpracování, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Charakteristika skupiny kořeninové rostliny. Historie, produkce a trendy v koření ve světě, Evropě a v ČR. Rozdělení koření z různých hledisek. (dotace 2/2)2.Funkce koření (primární a sekundární). Vliv pěstitelského prostředí na výnos a obsahové látky koření. Plodové koření pěstovatelné v ČR (pěstování, zpracování, obsahové látky, použití). Semenářské parametry (využití výukového CD -- příslušné kapitoly). Stanovení obsahu silice v plodovém koření. (dotace 4/4)3.Kmín kořenný (sledování videosnímku ke kmínu z výukového CD), fenykl obecný, koriandr setý, anýz vonný (botanická a biologická charakteristika, pěstování, využití výukového CD). Zkoušky na čistotu, zkoušky na obsah. (dotace 4/4)4.Kořeninová paprika (botanická a biologická charakteristika, pěstování). Tržní druhy kořeninové papriky - využití výukového CD -- příslušné kapitoly. Stanovení barvivosti papriky, hodnocení jakosti. (dotace 2/2)5.Hodnocení a kontrola jakosti koření. Zelené koření (charakteristika, rozdělení). Druhy zeleného koření. Využití výukového CD -- příslušné kapitoly. Zkoušky na čistotu, stanovení obsahu silice. (dotace 6/6)6.Koření pěstované mimo ČR (druhy, botanická charakteristika, pěstování, zpracování, využití). Využití výukového CD -- příslušné kapitoly. (dotace 4/4)7.Ostatní koření mimo ČR (druhy, botanická charakteristika, pěstování, zpracování, využití). Využití výukového CD -- příslušné kapitoly. Zkoušky na čistotu, stanovení obsahu. Výroba kořenících směsí dle receptur. Využití mlýnků a vzorků koření. (dotace 2/2)8.Sklizeň a posklizňová úprava koření a skladování. Sledování snímku o zpracování koření z výukového CD. Terénní cvičení. Poznavačka. (dotace 4/4)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Samostatné řešení problémů spojených s kvalitou surovin a problematikou jejich zpracování.-Získání praktických dovedností při stanovení základních parametrů jakosti koření.-Znalosti o botanické systematice, morfologii, biochemii a farmakologických vlastnostech druhů kořeninových rostlin-Znalosti o pěstování a zpracování koření s ohledem na požadovanou kvalitu pro další zpracování.
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Samostatné řešení problémů spojených s kvalitou surovin a problematikou jejich zpracování.-Získání praktických dovedností při stanovení základních parametrů jakosti koření.-Znalosti o botanické systematice, morfologii, biochemii a farmakologických vlastnostech druhů kořeninových rostlin-Znalosti o pěstování a zpracování koření s ohledem na požadovanou kvalitu pro další zpracování.
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRAGHAVAN, S.Handbook of spices, seasonings, and flavoringsBoca Raton, FLCRC Press/Taylor & Francis2007978-0-8493-2842-8ZHABÁN, M.Koreninové rastlinyBratislavaÚVTIP - NOI200180-85330-95-4ZVILDOVÁ, A. -- ŠTOLCOVÁ, M.Léčivé, aromatické a kořeninové rostlinyonlineZFELKLOVÁ, M. -- KOCOURKOVÁ, B.Pěstování léčivých rostlin : (pro farmaceuty)BrnoVeterinární a farmaceutická univerzita200380-7305-458-2ZWEISS, E A.Essential oil cropsWallingford, Oxon, UKCAB International19970-85199-137-8ZWEISS, E A.Spice cropsWallingford, Oxon, UKCABI Pub.20020-85199-605-1ZRŮŽIČKOVÁ, G. -- KOCOURKOVÁ, B.Multimediální výukové CD Koření, zdroje, pěstování a zpracováníonline
Požadavky
Způsob ukončení: zkouška (ústní část s přípravou).Pro ukončení předmětu je nutné absolvovat prezentaci zvoleného druhu před studijní skupinou, zahrnuje hodnocení učitelem a odpovědi na otázky z pléna.Požadavky na zápočet: poznávání druhů koření (úspěšnost 80 % z počtu druhů), písemný test (úspěšnost 80 % z celkového počtu otázek)Požadavky na zkoušku: ústní část s přípravou (celková úspěšnost 65 % odpovězených otázek, tj. 2 otázky ze 3, případně správné doplňující otázky)
Garant
prof. Ing. Radovan Pokorný, Ph.D.
Vyučující
Ing. Iva DrápalováIng. Blanka Kocourková, CSc.Ing. Helena Pluháčková, Ph.D.prof. Ing. Radovan Pokorný, Ph.D.