Předmět Pěstování zrnin (PZR)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PZR - Pěstování zrnin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Charakteristika pěstování rostlin jako vědní disciplíny a odvětví zemědělství. (dotace 2/2) a.Postavení, úkoly a cíle, vývojové tendence, vědecké aspekty rozvoje.b.Integrovaná RV, alternativní postupy, ekologické zemědělství.2.Produkční ekologie. (dotace 2/2) a.Rozdělení plodin, rajonizace.b.Tvorba výnosu polních plodin, regulace, kontrola produkčního procesu.3.Obilniny. (dotace 2/2) a.Význam, využití, biologická a agroekologická charakteristika.b.Růst a vývoj, kritéria hodnocení, mikro a makrofenologie.4.Tvorba výnosu obilnin. (dotace 2/2) a.Biologický a hospodářský výnos.b.Struktura výnosu, regulace výnosových prvků.5.Přezimování obilnin, poléhání obilnin. (dotace 2/2) a.Analýza vlivů způsobujících redukci výnosu a snížení kvality produkce.6.Základní postupy pěstování hlavních druhů obilnin včetně sklizně a poslizňového ošetření se zřetelem na využití produkce. (dotace 2/2) a.Pšenice ozimá, pšenice jarní, pšenice tvrdá, pšenice špalda.b.Rentabilita pěstování, obchodní aspekty.7.Základní postupy pěstování hlavních druhů obilnin včetně sklizně a poslizňového ošetření se zřetelem na využití produkce. (dotace 2/2) a.Ječmen jarní, ječmen ozimý, ječmen bezpluchý.b.Rentabilita pěstování, obchodní aspekty.8.Základní postupy pěstování hlavních druhů obilnin včetně sklizně a poslizňového ošetření se zřetelem na využití produkce. (dotace 2/2) a.Žito, triticale, oves.b.Rentabilita pěstování, obchodní aspekty.9.Základní postupy pěstování hlavních druhů obilnin včetně sklizně a poslizňového ošetření se zřetelem na využití produkce. (dotace 2/2) a.Kukuřiceb.Rentabilita pěstování, obchodní aspekty.10.Proso, čirok, pohanka, laskavec. (dotace 2/2) a.Význam, základní postupy pěstování maloobjemových cereálií.11.Luskoviny. (dotace 2/2) a.Biologická charakteristika, zvláštnosti růstu a vývoje.b.Agroekologické požadavky, postavení a význam luskovin ve struktuře plodin, ekonomické a ekologické aspekty pěstování luskovin, vztah luskovin k hlízkovým bakteriím.12.Základní postupy pěstování hlavních druhů luskovin. (dotace 6/6) a.Zvláštnosti sklizně a posklizňového ošetření.b.Hrách, bob, fazol, lupina, čočka, soja.
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvalityOborově specifické kompetence: -Schopnost řešit problematiku pěstování a sklizně obilnin a luskovin s ohledem na kvalitu.-Studenti budou umět analyzovat informace získané v rámci agrobiologické kontroly a navrhnout relevantní agrotechnická opatření-Studenti budou umět zhodnotit ekonomiku pěstování zrnin s ohledem na využití jejich produkce -Studenti se budou schopni orientovat v normách pro hodnocení kvality jednotlivých komodit.
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J. a kol.Ječmen - formy a užitkové směry v České republicePrahaProfi Press200680-86726-18-5ZZIMOLKA, J. a kol.Pšenice : pěstování, hodnocení a užití zrnaPrahaProfi Press200580-86726-09-6ZZIMOLKA, J. a kol.Kukuřice - hlavní a alternativní užitkové směryPrahaProfi Press s.r.o.2008978-80-86726-31-1ZHOUBA, M. -- HOCHMAN, M. -- HOSNEDL, V. a kol.Luskoviny : pěstování a užitíČeské BudějoviceKurent2009978-80-87111-19-2ZPAZDERŮ, K.Pěstování rostlin: Obilniny - cvičeníonlineDČERNÝ, V. -- HRUŠKA, L. -- PETR, J.Yield Formation in the Main Field CropsAmsterdamElsevier19880-444-98954-4DDANFORTH, A.Corn Crop Production - Growth, Fertilization and YieldNew YorkNova Science Publishers, Inc.2009978-1-60741-955-6DHOSNEDL, V. -- VAŠÁK, J. -- MEČIAR, L.Rostlinná výroba - II : (Luskoviny, olejniny)PrahaČZU199880-213-0153-8DPETR, J. -- HÚSKA, J.Speciální produkce rostlinná - I.: (Obecná část a obilniny)PrahaČZU199780-213-0152-XDZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2000978-80-7375-230-922008
Požadavky
Podmínkou pro úspěšné ukončení předmětu bude nejméně 75% účast na cvičeních (terénním cvičení), vypracování projektu, složení závěrečného písemného testu a úspěšná ústní zkouška. Test bude sestaven z otázek, které budou vycházet z dílčích témat probraných na přednáškách i cvičeních a na jeho vypracování bude vyhrazena doba 30 minut. Minimum pro ukončení předmětu je dosažení 80% bodů z testu a zodpovězení tří otázek u ústní zkoušky.
Garant
doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D.