Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální rozvoj - teorie (RERZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RERZ - Regionální rozvoj - teorie, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teorie regionálního rozvoje (dotace 6/0) a.Regionální rozvoj. Definice předmětu a obecné souvislosti. Vztah k regionální politice a strategickému regionálnímu plánováníb.Teorie regionálního rozvoje a lokalizační teorie (výběr). Lokalizační teorie a regionální věda (Weber, Isard), von Thünenův prostorový model, teorie centrálních míst (Christaller), teorie pólů růstu (Friedman), teorie endogenního růstu (Schumpeter), nová ekonomická geografie (Krugman), teorie kreativní třídy (Florida).c.Regiony. Definice, charakteristika, typologie, geografická dimenze, regiony České republiky.2.Politika regionálního rozvoje (dotace 4/4) a.Státní politiky a jejich průnik s regionálním rozvojem, zejména environmentální politika, zemědělská politika, politika cestovního ruchu, energetická politika, průmyslová politika, dopravní politika, bytová politika, sociální politikab.Regionální politika v České republice a v Evropské unii. Regionální disparity. Cíle, principy, územní jednotky, fondy.3.Regionální management a jeho metody (dotace 8/20) a.Strategické plánování regionálního rozvoje. Strategické plánování a řízení obecně, strategie regionů a obcíb.Regionální management. Pojem, charakteristika a hlavní zásady. Regionální průmět strategického managementu. Kreativní třída v regionálním rozvojic.SWOT analýza a její aplikace ve strategickém rozvoji. Zásady zpracování SWOT analýzy. Strategické faktory a tvorba variantních strategií.d.Regionální rozvoj na mikroregionální úrovni. Regionální rozvoj a rozvoj venkova. Formování mikroregionů, logika jejich rozvoje. Příklady mikroregionů v Česku4.Souvislosti regionálního rozvoje (dotace 6/0) a.Současné urbanizační procesy a regionální rozvoj. Urbanizace, suburbanizace, kontraurbanizace, gentrifikace, jejich regionální průmět a dopadyb.Průmyslové zóny, brownfields, hypermarkety a supermarkety, zábavní parky a další aktuální problémy. Příčiny, fungování a problémy včetně environmentálníchc.Souhrnné opakování, aktuality, mezioborové souvislosti. Regionální věda a nová ekonomická geografie.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Být schopen aplikovat získané znalosti v praxi-Naučit se navrhnout využití krajiny ve vazbě na její potenciál-Pochopení sociálních a regionálních souvislostí rozvoje venkova-Student je schopen pracovat s informačními zdroji v oblasti regionálního rozvoje-Student je schopen vysvětlit úlohu regionální politiky a popsat nástroje používané pro podporu regionálního rozvoje-Student se orientuje v soustavě strategických a programových dokumentů regionálního rozvoje

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZWOKOUN, R. a kol.Regionální rozvoj : (východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování)PrahaLinde2008978-80-7201-699-0ZBLAŽEK, J. -- UHLÍŘ, D.Teorie regionálního rozvoje : nástin, kritika, klasifikacePrahaKarolinum200280-246-0384-5ZBINEK, J. a kol.Synergie ve venkovském prostoru : paradoxy rozvoje venkova : kritické zhodnocení bariér, nástrojů a šancí rozvoje venkovaBrnoGaREP2011978-80-904308-6-0

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem a zkouškou.Zkouška, skládá se z písemné a ústní části. Písemnou část představuje test ve formě otázek a krátkých odpovědí. Minimální úspěšnost 60%.

Garant

doc. RNDr. Antonín Vaishar, CSc.

Vyučující

Ing. Aneta Pavlůdoc. RNDr. Antonín Vaishar, CSc.