Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzorická analýza (SENAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SENAN - Senzorická analýza, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Význam senzorické analýzy potravin, vývoj a perspektivy (dotace 2/6)2.Nástroje smyslového vnímání (dotace 2/0) a.Smyslové orgány a jejich součástib.Třídění smyslových receptorů3.Anatomie smyslových orgánu významných pro senzorickou analýzu potravin (dotace 4/0) a.Smysly : chuťový, čichový, zrakový, sluchový b.Smysly : taktilní, kinestetický, pro teplo, pro chlad, pro bolest4.Způsoby vedení smyslového vzruchu (dotace 3/0) a.Zpracování vzruchu v centrální nervové soustavěb.Psychometrika5.Charakter vjemu,hedonické hodnocení vjemu (dotace 1/2)6.Člověk jako hodnotitel při senzorické analýze (dotace 2/2) a.Subjektivní podmínky v senzorické analýzeb.Objektivní podmínky v senzorické analýze7.Hlavní metody senzorické analýzy (dotace 2/4)8.Senzorické hodnocení jakosti hlavních druhů potravin (dotace 12/14) a.Vlivy suroviny a technologického procesu na senzorickou jakost potravin b.Vlivy skladování a distribuce potravin na jejich senzorickou jakost

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za senzorickou jakost potravinářkýsh výrobků, v případě zjištěných nedostatků provádět nápravná opatření-Samostatně řídit proces senzorického zkoušení potravinářských výrobků-Samostatně vytvářet a rozšiřovat senzorický panel pro různé komodity potravinářských výrobků-Samostatně vytvořit metodu pro senzorické hodnocení konkrétního potravinářského výrobků-Zjištěné výsledky senzorického hodnocení samostatně statisticky zpracovat, vyhodnotit a vyvodit závěry

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZINGR, I. -- POKORNÝ, J. -- VALENTOVÁ, H.Senzorická analýza potravinBrnoMZLU199780-7157-283-7ZJAROŠOVÁ, A. a kol.Senzorická analýza potravin20046DPOKORNÝ, J.Metody senzorické analýzy potravin : a stanovení senzorické jakostiPrahaÚstav zemědělských a potravinářských informací199380-85120-60-7DKOPEC, K.Zahradnická kvalitologie : nástin přednášekBrnoMZLU199780-7157-263-2DNEUMANN, R.Senzorické skúmanie potravinAlfa1990

Požadavky

Zápočet:- povinná účast na cvičeních,- povinné úspěšné splnění zápočtové písemky (min. počet bodů 7,5 z možných 10)Zkouška:- povinná písemná (max. 45 min.) i ústní část zkouškypísemná zkouška - 10 otázek zahrnujících jak přednášky tak cvičení předmětu(10-9,5 bodů - A, 9,25-8,5 bodů - B, 8,25-7,5 bodů - C, 7,25-6,5 bodů - D, 6,25-6 bodů - E, 6 a méně bodů - F), po jejím úspěšném absolvování následuje ústní zkouška v délce cca 30 min.

Garant

prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.Ing. Michal Mihok, PhD.prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.