Předmět Speciální hygiena potravin (SPHYP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SPHYP - Speciální hygiena potravin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Hygiena živočišných produktů (dotace 16/0) a.Hygiena masa a masných výrobků, Hygiena a technologie drůbeže, zvěřinyb.Hygiena mléka a mléčných výrobkůc.Hygiena medu a včelích produktůd.Hygiena a technologie ryb a rybích produktůe.Hygiena vajec a vaječných výrobků2.Hygiena vegetábilií (dotace 8/0) a.Hygiena ovoce a zeleninyb.Hygiena pekárenských výrobkůc.Hygiena mrazírenských výrobkůd.Hygiena lahůdek3.praktická cvičení (dotace 0/24) a.Základní zásady práce a ochrany zdraví v mikrobiologické laboratoři, její členění a zařízení.b.Fyzikální a chemické prostředky dezinfekce a sterilizace, kontrola účinnosti dezinfekcec.Ukázka správného odběru stěrů z prostředí, šablony, odběr vzorků z jatečně opracovaných těl - destruktivní a nedestruktivní metodad.Stanovení CPM a čeledi Enterobacteriaceae (E. coli), koliformních bakterií a enterokoků, laktobacilů - diagnostické soupravy, Petrifilmy, Hygikultye.Kontrola hygieny prostředí luminometricky, otiskové metodyf.Mikrobiologické vyšetření potravinSamostatné zpracování tématiky odběru a zpracování vzorků potravin pro mikrobiologické zkoušky
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Schopnost analyzovat potraviny a suroviny s cílem zabránit onemocnění člověka z potravin-Schopnost eliminovat výskyt mikroorganismů v potravinách-Schopnost identifikovat nebezpečí v potravinách a potravinových surovinách-Teoretické i praktické znalosti o hygienických a jakostních charakteristikách potravin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHAYES, P. -- FORSYTHE, S.Food hygiene, microbiology and HACCPGaithersburgAspen publication, Inc.20000-8342-1815-1ZDRDÁK, M.Technologia rastlinných neúdržných potravinBratislavaAlfa Bratislava198980-05-00121-5ZPŘIDAL, A.Včelí produktyBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200380-7157-717-0ZBUCHTOVÁ, H.Hygiena a technologie zpracování ryb a ostatních vodních živočichů : Alimentární onemocnění z ryb ; MrazírenstvíBrnoVeterinární a farmaceutická univerzita, Fakulta veterinární hygieny a ekologie200180-7305-401-9
Požadavky
Praktická cvičení budou ukončena zápočtem na základě 100% účasti na cvičení a zpracování a prezentaci laboratorních protokolů a seminární práce. Zkouška bude probíhat písemnou (celková úspěšnost 75 %) a ústní formou.
Garant
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Vyučující
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.