Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Šlechtění a reprodukce odrůd (SRO-D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SRO-D - Šlechtění a reprodukce odrůd, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Genetická diverzita. (dotace 4/0) a.Úvod do šlechtění a semenářství.b.Tradice šlechtění.c.Původ a ochuzování genetické diverzity, význam, ochrana a následky.2.Výchozí materiál, obecné základy šlechtění. (dotace 6/0) a.Transfer genů, exprese a dědičnost transgenů, gene farming, rizika pěstování a využití transgenních rostlin). Molekulární markery (proteiny a izoenzymy, markery DNA).b.Křížení, mutageneze, polyploidizace, biotechnologické postupy.c.Strategie šlechtění, reprodukce rostlin, teorie selekce, genové účinky, heritabilita, inbreeding, heteroze, ohlas na selekci, interakce genotypu s prostředím, analýza adaptability odrůd, odrůda a její typy.3.Šlechtění jednotlivých typů odrůd. (dotace 12/0) a.Šlechtění odrůd typu linie, hybrid, populace, klon.b.Šlechtění na odolnost k chorobám a škůdcům.c.Udržování odrůd.4.Semenářství. (dotace 10/0) a.Vlastnosti osiva a sadby.b.Úprava osiva.c.Uznávací řízení.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCHLOUPEK, O.Genetická diverzita, šlechtění a semenářstvíPrahaAcademia2008978-80-200-1566-2ZALLARD, R W.Principles of plant breedingNew YorkJ. Wiley19990-471-02309-4

Požadavky

Zkouška.

Garant

doc. Dr. Ing. Pavlína Smutná

Vyučující

prof. Ing. Jaroslava Ehrenbergerová, CSc.prof. Ing. Oldřich Chloupek, DrSc.doc. Dr. Ing. Pavlína Smutná