Předmět Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti (SRZN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SRZN - Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Jakost potravinBezpečnost potravinVztah jakosti a bezpečnosti, konflikty na současném trhu s potravinami (dotace 2/0)2.Legislativa (dotace 2/0)3.Normy a standardy systémů jakosti a bezpečnosti potravin (dotace 4/0)4.Budování integrovaných systémů bezpečnosti potravin (dotace 2/0)5.Základní požadavky systémů jakosti a bezpečnosti potravin a jejich interpretace (dotace 4/0)6.Případové studie (dotace 4/0)7.Poznatky z managamentu systémů bezpečnosti potravin v zahraničí (dotace 2/0)8.Přednáška špičkového manažera z výrobní praxe (dotace 4/0)9.Základní principy projektů systémů bezpečnosti potravin dle ISO 22000 (dotace 0/2)10.Projekt systému bezpečnosti potravin ve zvolené komoditě. Metody, volba komodity, plán implementace. (dotace 0/2)11.Samostatný projekt systému bezpečnosti potravin (dotace 0/22)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémyOborově specifické kompetence: -schopnost identifikovat nebezpečí v potravině a posoudit riziko pro člověka-schopnost zajistit hygienické podmínky výroby a distribuce potravin-znalost hygienických standardů používaných v potravinářství (ISO 90001, ISO 22000, HACCP, PAS 220, BRC, IFS-Food)-znalost postupů k zajištění bezpečnosti a kvality potravin
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémyOborově specifické kompetence: -schopnost identifikovat nebezpečí v potravině a posoudit riziko pro člověka-schopnost zajistit hygienické podmínky výroby a distribuce potravin-znalost hygienických standardů používaných v potravinářství (ISO 90001, ISO 22000, HACCP, PAS 220, BRC, IFS-Food)-znalost postupů k zajištění bezpečnosti a kvality potravin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHAYES, P. -- FORSYTHE, S.Food hygiene, microbiology and HACCPGaithersburgAspen publication, Inc.20000-8342-1815-1ZFORSYTHE, S J.The Microbiology of Safe FoodBlackwell Science20000-632-05487-5DNařízení EP a Rady (ES) 854/2004DNařízení EP a Rady (ES) 882/2004
Požadavky
K získání zápočtu je nutné absolvovat 80% cvičení, vypracovat a prezentovat plán HACCP pro vybranou komoditu. Písemná zkouška trvá 30 minut. K úspěšnému složení zkoušky je potřeba mít 75% úspěšnost.Při ústní zkoušce probíhá detailní diskuse o některém z plánů HACCP, které studenti zpracovali.
Garant
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Vyučující
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.Ing. Jiří Vaníček, CSc.