Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické zpracování dat K (STZPDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu STZPDK - Statistické zpracování dat K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní statistické pojmy, úvod do statistické analýzy (dotace 1/0) a.Statistická jednotka, soubor, znak a jejich vlastnostib.Etapy statistické prácec.Statistické vyjadřovací protředky, tabulky, grafy2.Popis a vlastnosti jednorozměrného souboru (dotace 1/1) a.Třídění spojitého a diskrétního znaku, tabulka rozdělení četností, histogram, hůlkový grafb.Charakteristiky obecné úrovně a variability, míry šikmosti a kartéze3.Výběrové metody, náhodná veličina a její rozdělení (dotace 0/1) a.Podstata a druhy výběrub.Náhodný výběr, směrodatná a přípustná chybac.Stanovení rozsahu výběru4.Bodový a intervalový odhad (dotace 1/1) a.Intervalový odhad jednostranný a oboustrannýb.Intervaly spolehlivosti pro průměr a rozptylc.Intervaly spolehlivosti pro směrodatnou odchylku5.Testování statistických hypotéz (dotace 1/1) a.Prinicp a postup při testování hypotéz, chyby při testováníb.Testy o střední hodnotě, jednovýběrový a dvouvýběrový t-test, párový t-testc.Testy o rozptylu, Chí-kvadrát test, F-test, Cochranův test, Bartletův test, Leveneho testd.Analýza variance a kovariance, následné testováníe.Neparametrické testy, následné testování6.Lineární regrese a korelace (dotace 1/1) a.Regresní analýzab.Metoda nejmenších čtverců (OLS)c.Fitované hodnoty, rezidua, predikced.Hodnocení kvality modelu, R2 a upravený R2e.Korelační analýza a párový korelační koeficientf.Statistická indukce v regresní a korelační úloze

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace statistických metod při vyhodnocování pokusů-Studenti mají uživatelské znalosti a výpočetní dovednosti při práci se statistickým softwarem.-Studenti umí interpretovat číselné a grafické výsledky statistických analýz a aplikovat je.-Studenti umí použít testy statistických hypotéz a interpretovat jejich výsledky.-Studenti umí zjistit a posoudit rozdělení a variační charakteristiky jednorozměrných statistických dat.-Studenti umí zvolit vhodnou metodu analýzy experimentálních biologických dat.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSTÁVKOVÁ, J. -- DUFEK, J.BiometrikaBrnoMZLU v Brně200080-7157-486-4ZBUDÍKOVÁ, M. -- MIKOLÁŠ, Š. -- OSECKÝ, P.Popisná statistikaBrnoMasarykova univerzita199880-210-1831-3ZŘEZÁČ, M. -- BUDÍKOVÁ, M.Statistika IonlineDHEBÁK, P. -- HUSTOPECKÝ, J. -- MALÁ, I.Vícerozměrné statistické metody [2]PrahaInformatorium200580-7333-036-92DMELOUN, M. -- MILITKÝ, J.Kompendium statistického zpracování dat : metody a řešené úlohy včetně CDPrahaAcademia200280-200-1008-4DNAVIDI, W.Statistics for engineers and scientistsBostonMcGraw-Hill20060-07-121492-5DROD, J. -- VONDRÁČEK, J.Polní pokusnictví : Pokusnická technika se základy biometrikyBrnoVŠZ1975

Požadavky

Zápočet se uděluje na základě úspěšně zpracovaných příkladů zadaných učitelem (hodnoceno splnil / nesplnil) a bodovaného semestrálního projektu (k uznání se vyžaduje nejméně 60% úspěšnost). Ve cvičení se vyžaduje prokázaná aktivní participace a 100% účast. Body získané ve cvičení se převádí k předmětové zkoušce (váha 40 %). Udělení zápočtu je podmínkou připuštění k závěrečné zkoušce. Předmět se ukončuje závěrečnou písemnou a ústní zkouškou. K úspěšnému absolvování písemné části zkoušky z látky předmětu (60 minut) se vyžaduje nejméně 60% skóre. Váha závěrečné zkoušky na známce z předmětu je 60 %.

Garant

doc. Ing. Václav Adamec, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Václav Adamec, Ph.D.