Předmět Sýrařství (SYR)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SYR - Sýrařství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod do výroby sýrů (dotace 2/2) a.Historie sýrařstvíb.Srovnání výroby sýrů ve světě a u násc.Legislativní požadavky na výrobny sýrů2.Kvalita kravského, kozího, ovčího a buvolího mléka na výrobu sýrů (dotace 2/2)3.Úprava mléka na výrobu sýrů (dotace 2/2) a.Tepelné ošetřeníb.Standardizace mlékac.Úprava mléka před zasýřením4.Syřidla (dotace 2/2) a.Výroba syřidelb.Použití syřidelc.Výpočet dávky a síly syřidlad.Kontrola kvality syřidel5.Sýrařské startovací kultury (dotace 2/2) a.Vhodný výběr startovacích kulturb.Kontrola kvality startovacích kulturc.Problematika fágů ve výrobě6.Zrání sýrů (dotace 2/2) a.Výtěžnost sýrůb.Vady sýrů -- mikrobiologického a technologického charakteru7.Výroba sýrů kyselých (dotace 2/2) a.Sortimentb.Baleníc.Skladováníd.Trvanlivost8.Výroba sýrů sladkých (dotace 2/2) a.Základní rozdělení sladkých sýrů podle použité technologie9.Výroba sýrů čerstvých a termizovaných, výroba tvarohových dezertů. Výroba sýrů bílých (dotace 2/2)10.Výroba sýrů tvrdých (dotace 2/2)11.Výroba sýrů s plísní (dotace 2/2)12.Výroba sýrových specialit (dotace 2/2)13.Výrova tavených sýrů (dotace 2/2)14.Zpracování syrovátky (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za kvalitu mléka, řídit nákup mléka a hygienické získávání mléka-Nést odpovědnost za řízení výroby sýrů a posoudit jejich kvalitu-Nést zodpovědnost za hygienické parametry výroby potravin-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny pro potravinářskou výrobu-Samostatně řídit technologické postupy výroby
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za kvalitu mléka, řídit nákup mléka a hygienické získávání mléka-Nést odpovědnost za řízení výroby sýrů a posoudit jejich kvalitu-Nést zodpovědnost za hygienické parametry výroby potravin-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny pro potravinářskou výrobu-Samostatně řídit technologické postupy výroby
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFOX, P F. a kol.Cheese : chemistry, physics, and microbiology /.. General aspects . Volume 1.AmsterdamElsevier20040-12-263651-1ZFOX, P F. a kol.Cheese : chemistry, physics, and microbiology /.. Major cheese groups . Volume 2.AmsterdamElsevier20040-12-263651-1DTAMIME, A Y.Brined cheesesOxfordBlackwell Pub.2006978-1-4051-2460-7DCARROLL, R.Home cheese making : recipes for 75 homemade cheesesNorth Adams, MAStorey Publishing2002978-1-58017-464-0DPraktikum pro faremní zpracovatele mléka - výroba sýrůČZU PrahaČZU Praha200680-213-1480-XDLAW, B A.Technology of cheesemakingSheffieldSheffield Academic Press19990-8493-9744-8
Požadavky
Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce, povinná účast na exkurzi. Napsání zápočtového zkušebného testu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 50 min, se skládá z 10 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.
Garant
prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Lukáš DvořákIng. Roman PytelMgr. Ing. Vladimír Sýkoraprof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.Ing. Jana Teplá