Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie cereálií (TECCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TECCE - Technologie cereálií, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Obiloviny, význam, produkce, nákup, posklizňová úprava, skladování a škůdci v obilním hospodářství. Cereální suroviny. (dotace 4/4) a.Podmínky udělení zápočtu.Hodnocení mouky, těstovin, pekařský pokus.b.Pracovní postupy jednotlivých stanovení.c.Výukový film.2.Technologie mlynářství, příjem obilí, příprava k mletí, mletí, skladování a vlastnosti mouk, obchodní mouky, zbytky a odpady mlýnského průmyslu, zpracování ostatních zrnin. Film mlýnská technologie. (dotace 8/8) a.Reologické vlastnosti těst, přístroje, křivky a jejich vyhodnocení (4)b.Praktické cvičení - Pekařská jakost pšenice, žita, hodnocení mouky, laboratorní hodnocení chleba - kyselost, obsah soli, smyslové hodnocení (4)3.Pekárenská technologie. Filmy: výroba chleba a výroba pečiva. (dotace 4/8) a.Praktické cvičení - pekařský pokus (RMT test), výroba běžného pečiva, smyslové hodnocení (4)b.Praktické cvičení - výroba jemného pečiva, smyslové hodnocení.4.Zlepšovací prostředky v pekárenské a cukrářské technologii. (dotace 2/0)5.Moderní způsoby prodlužování životnosti pekařských výrobků, podmínky nutné pro dobrou kvalitu výrobků při použití moderních postupů chlazení a mražení. (dotace 2/0) a.Aktuální problematika mlýnské a pekárenské technologie.6.Technologie výroby těstovin. (dotace 2/4) a.Praktické cvičení - výroba a rozbory těstovin, smyslové hodnocení těstovin před uvařením a po uvaření, zkoušky vařením (vařivost, vaznost, bobtnavost, sediment) (4)7.Technologie trvanlivého pečiva, snack výrobků. Film výroba trvanlivého pečiva. (dotace 4/4) a.Prezentace a obhajoba seminárních prací. Novinky v cereální technologii (4)8.Extrudované a pufované výrobky. (dotace 2/0) a.Exkurze do provozu.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za řízení mlýnských technologií a kvality surovin pro cereální technologie a jejich využití-Schopnost orientace v technologiích zpracování cereálních produktů, kontrola jakosti surovin a pochopení souvislostí -Schopnost vyhodnotit činnost reolologických přístrojů, objektivně posoudit kvalitu surovin pro další zpracování-Základní profesní znalosti z mlýnských technologií, cereálních technologií a technologie výroby těstovin -Způsobilost navrhnout možnosti dalšího využití cereálních surovin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUČEROVÁ, J.Technologie cereáliíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-811-8ZKUČEROVÁ, J.Technologie cereálií I. Výroba chleba a běžného pečivaonlineZKUČEROVÁ, J.Technologie cereálií II. Výroba jemného a trvanlivého pečiva. onlineZPŘÍHODA, J. -- SKŘIVAN, P. -- HRUŠKOVÁ, M.Cereální chemie a technologie : Cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin. IPrahaVysoká škola chemicko-technologická200380-7080-530-7ZPŘÍHODA, J. -- HRUŠKOVÁ, M.Hodnocení kvality : aplikace doporučených přístrojů, metod a interpretace výsledků pro praxiPrahaSvaz průmyslových mlýnů České republiky2007978-80-239-9475-9DPŘÍHODA, J. -- HUMPOLÍKOVÁ, P. -- NOVOTNÁ, D.Základy pekárenské technologiePrahaPekař a cukrář200380-902922-1-6DMUCHOVÁ, Z.Technológia spracovania cereáliíSPU v NitreSPU v Nitre2007978-80-8069-980-2DKALETUNÇ, G. -- BRESLAUER, K J.Characterization of cereals and flours : properties, analysis, and applicationsNew YorkMarcel Dekker20030-8247-0734-6DCAUVAIN, S P. -- YOUNG, L S.Baking problems solvedBoca RatonCRC Press2001978-1-85573-564-4DEDWARDS, W P.The science of bakery productsCambridgeRoyal Society of Chemistry2007978-0-85404-486-3DCAUVAIN, S P.Breadmaking : improving qualityOxfordWoodhead Publishing Limited2012978-0-85709-060-7DGUY, R.Extrusion cooking : technologies and applicationsBoca Raton, Fla.CRC Press2001978-0-8493-1207-6

Požadavky

Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce, povinná účast na exkurzi, zápis z exkurze. Napsání tří průběžných testů v 5., 7. a 9. týdnu s 80% úspěšností. Opravné testy se píší ve 12.týdnu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 50 min, se skládá z 10 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.Ing. Viera Šottníková, Ph.D.