Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie drůbežářského průmyslu (TEDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TEDP - Technologie drůbežářského průmyslu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vejce a jejich zpracování (dotace 10/12) a.Význam vajec ve výživě lidí, tvorba vejceb.Vlastnosti a složení vajec, jakost vajecc.Nákup vajec, třídění a zpracování2.Drůbeží maso,jakost, vlastnosti a jeho zpracování (dotace 10/6) a.Produkce drůbežího masa, jakostb.Jateční zpracováníc.Masná výrobad.Správná výrobní praxe a hygiena v provozue.Zpracování vedlejších produktů3.Složení a zpracování rybího masa (dotace 2/4) a.Produkce ryb, jakost, zpracování4.Složení a zpracování králíků a zvěřiny (dotace 2/0)5.Složení a zpracování medu a včelích produktů (dotace 4/6) a.Produkce, původ, jakost, analýzy, exkurze

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést zodpovědnost za hygienické parametry výroby potravin-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny pro potravinářskou výrobu-Samostatně řídit technologické postupy výroby-Schopnost detekce vad drůbežích produktů-Schopnost orientace v technologiích zpracování drůbežích produktů, kontrola jakosti surovin a pochopení návaznosti na další oblasti-Schopnost orientace v technologiích zpracování minoritních živočišných produktů, kontrola jakosti surovin (králík, ryba, med, aj.)-Schopnost vyhledávat, porozumět a aplikovat příslušnou legislativu z oblasti zpracování drůbežích produktů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSIMEONOVOVÁ, J. -- MÍKOVÁ, K. -- INGR, I. -- KUBIŠOVÁ, S.Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktůMZLU v BrněMZLU v Brně199980-7157-405-8ZSTEINHAUSEROVÁ, I. a kol.Produkce a zpracování drůbeže, vajec a meduBrnoVeterinární a farmaceutická univerzita200380-7305-462-0ZBELL, D D.Commercial Chicken Meat and Egg ProductionMassachusettsKluwer Academic Press20010-7923-7200-XDSNÍŽEK, J.Základy chovu netradiční drůbežePrahaInstitut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství ČR199980-7105-200-0

Požadavky

Zápočet: odevzdané všechny protokoly z laboratorních cvičení, absolvování povinných akcí v potravinářském provozu, prokázání znalostí ze cvičení písemným testem (je požadováno minimálně 5 bodů z 10 možných). Zkouška písemná: 5 otázek - 2 z oblasti jakosti a zpracování vajec, 2 z oblasti zpracování drůbeže a 1 z oblasti minoritních produktů (je požadováno minimálně 50 bodů ze 100 možných).

Garant

doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.doc. Ing. Antonín Přidal, Ph.D.Ing. Roman PytelIng. Monika Siatková