Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie kvasného průmyslu (TEKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TEKP - Technologie kvasného průmyslu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Charakteristika a význam kvasného průmyslu. Sladařství, sladovnický ječmen jako surovina, látkové složení, hodnocení.Výroba sladu, nákup, třídění zrna, máčení, klíčení, pochody při klíčení. (dotace 2/2)2.Klíčení na humnech, v pneumatických sladovadlech. Hvozdění zeleného sladu, pochody při hvozdění, odkličování a úprava sladu. Hodnocení sladů, speciální slady. (dotace 2/2)3.Pivovarnictví. Suroviny k výrobě piva ( slad, chmel, voda ).Výroba mladiny. Pochody ve varně (vystírání, rmutování, scezování, vaření mladiny chlazení). (dotace 3/2)4.Spilka, hlavní kvašení, pochody při kvašení, pivovarské kvasinky. Dokvašování a zrání piva. Úprava piva před stáčením ( filtrace, stabilizace, pasterace ). Hodnocení piva. Zbytky a odpady při výrobě sladu a piva. (dotace 3/4)5.Moderní pohled na výrobu sladu a piva, nové technologie. Obchod se sladem. (dotace 2/2)6.Technologie výroby líhu. Suroviny pro výrobu líhu. Mikroorganismy v lihovarnictví, lihové kvašení. (dotace 2/2)7.Výroba líhu v zemědělském lihovaru. Příprava zápary, kvašení, destilace, pochody při destilaci. Výroba líhu v průmyslových lihovarech. Rafinace surového líhu. (dotace 2/2)8.Výroba líhu ze sulfitových louhů. Výroba ovocných destilátů. Výroba konzumních lihovin a jejich hodnocení. Užití etanolu.Výpalky. (dotace 2/2)9.Výroba pekařského droždí. Úprava melasy, fermentační postup, zahušťování kvasničného mléka. Hodnocení droždí. (dotace 2/2)10.Výroba kvasničné biomasy ( SCP ) z různých substrátů ( melasa sulfitové louhy, hydrolyzáty dřeva aj. ). Speciální kvasné výroby. (dotace 2/2)11.Výroba organických kyselin ( citrónová, mléčná, octová ). Výroba organických rozpouštědel, aminokyselin, antibiotik, enzymů kvasnou cestou. (dotace 2/2)12.Vinařství. Kultivary vinné révy. Faktory ovlivňující vlastnosti a složení hroznů. Vinařské oblasti. Sběr hroznů, výroba a úprava moštu. (dotace 2/2)13.Kvašení moštu, pochody při kvašení. Školení a ošetřování vína. Výroba bílého a červeného vína. Šumivá vína. Hodnocení vína. (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Praktické dovednosti při analýze surovin, meziproduktů a hotových výrobků sladařského, pivovarského, lihovarského průmyslu-Samostatné řešení problémů spojených s výrobou piva a ovocných destilátů-Znalost podrobných pracovních postupů a technologie výroby sladu, piva, lihu, droždí, organických kyselin a vína-Znalost vyhodnocení kvality surovin, meziproduktů a hotových výrobků-Znalost základního sortimentu výrobků včetně jejich dílčího členění a charakteristiky-Znalosti o kvalitě surovin potřebných pro kvasné technologie

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Praktické dovednosti při analýze surovin, meziproduktů a hotových výrobků sladařského, pivovarského, lihovarského průmyslu-Samostatné řešení problémů spojených s výrobou piva a ovocných destilátů-Znalost podrobných pracovních postupů a technologie výroby sladu, piva, lihu, droždí, organických kyselin a vína-Znalost vyhodnocení kvality surovin, meziproduktů a hotových výrobků-Znalost základního sortimentu výrobků včetně jejich dílčího členění a charakteristiky-Znalosti o kvalitě surovin potřebných pro kvasné technologie

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBASAŘOVÁ, G. a kol.Pivovarství : teorie a praxe výroby pivaPrahaVydavatelství VŠCHT2010978-80-7080-734-7ZRYCHTERA, M. -- UHER, J. -- PÁCA, J.Lihovarství, drožďařství a vinařství - II. částPrahaVŠCHT199180-7080-117-4ZRYCHTERA, M. -- UHER, J. -- PÁCA, J.Lihovarství, drožďařství a vinařství. I. částPrahaVŠCHT199180-7080-117-4ZGŐLLES, A. -- RYCHTERA, M.Ušlechtilé destiláty : praktická kniha o páleníPrahaIvo Železný200180-237-3642-6ZKOSAŘ, K. -- PROCHÁZKA, S.Technologie výroby sladu a pivaPrahaVýzkumný ústav pivovarský a sladařský200080-902658-6-3DPEHLE , T.Lexikon aperitivů a digestivůAdAm Studio PrahaRebo Productions CZ, spol. s r.o.200680-7234-570-2DHAMROVÁ, L.Technologie zemědělského lihovarstvíPrahaSNTL1988DDUDÁŠ, M. -- PELIKÁN, M. -- MÍŠA, F.Technologie kvasného průmyslu., , BrnoES MZLU , skriptum1996

Požadavky

Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce, povinná účast na exkurzi, zápis z exkurze. Napsání testu s 80% úspěšností. Opravné testy se píší ve 12.týdnu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 30 min, se skládá z 8mi bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.

Garant

prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna

Vyučující

Ing. Yvona Dostálováprof. Dr. Ing. Luděk HřivnaIng. Marie JanečkováIng. Lenka Machálková